Maak zelf een aardbeientoren

Kom jij ook altijd plek tekort in je (moes)tuin? Ga de hoogte in! Een aardbeientoren kun je makkelijk zelf maken. Je kunt er natuurlijk ook kruiden of bloemen in zetten.


Het grote voordeel van een aardbeientoren is dat je aardbeien hoog en droog hangen - dus geen gedoe met stro om te zorgen dat ze niet nat worden en gaan schimmelen. En je kunt veel meer aardbeien verbouwen op een kleiner oppervlak. Waar je er in de volle grond een stuk of vier kunt poten, kun je er makkelijk twintig in de hoogte kwijt. De uitlopers van de planten kun je in de lege gaten zetten.

Aardbeientorens heb je in alle soorten en maten. We zetten er een paar voor je op een rij:

Oude stenen en tegels stapelen

De simpelste variant maak je volgens de principes van de permacultuur met een verzameling oude straatstenen, bakstenen, klinkers en tegels. Die stapel je op met ruimte ertussen, liefst breed van onder en smaller toelopend. Je vult de toren met grond. Tussen de stenen zet je de aardbeienplanten. De stenen houden wat warmte vast, zodat de planten eerder bloeien en de vruchten beter rijpen. Taco maakte een uitgebreide beschrijving.

Gaten in een PVC-buis

Er zijn heel veel varianten gemaakt met brede PVC-buizen, je vindt er een aantal op moestuinforum.nl. Iets meer kluswerk, maar goed te doen. Zo kun je zelfs in één vak van je vierkante meter moestuin een heel bed aardbeien zetten. Ruben gebruikte bijvoorbeeld een PVC-rioolbuis van 12,5cm diameter. Aan drie zijden boorde hij gaten met een doorsnee van zo'n 4 cm, zo'n 15 cm schuin boven elkaar. Een uitgebreide (engelse) handleiding vind je op Urbangreenspace. Update: Ireen (van de Groenteraket) adviseert om geen PVC te gebruiken, maar een buis van HDPE te kiezen. Dat materiaal wordt gebruikt voor drinkwaterleidingen.

Je kunt de PVC-buis ook bewerken zodat je als het ware plantenbakjes krijgt. Uitleg vind je op Instructables.com. Je buis gaat dan meer lijken op de aardbeienpotten, -bakken en -zakken die je in de winkel vindt.

Of je kiest voor een variant met om-en-om gestapelde kant-en-klare plantenbakken! Er zijn bij dit systeem wel een paar dingen waar je op moet letten, vooral met water geven. De grond droogt snel uit, dus er zijn misschien extra maatregelen nodig om te zorgen dat alle planten voldoende water krijgen. Anderzijds loop je het risico dat veel voedingsstoffen onderuit de buis wegspoelen. In het draadje op het forum lees je allerlei oplossingen die daarvoor bedacht zijn. In sommige varianten is een extra buis met gaatjes in het midden geplaatst, om het water te reguleren. Ook moet je voorkomen dat de aardbeientrossen worden afgekneld over de scherpe randen van de gaten in de buis, bijvoorbeeld door er dik opgevouwen krantenpapier onder te schuiven. En let op bij het planten: de grond klinkt nog wel wat in, dus de plantjes zakken dan wat lager in de buis.

Hout

De gevorderde doehetzelver kan zich uitleven op dit sjieke houten exemplaar. Op Myoutdoorplans.com vind je (engelstalige) instructies om hem te maken.

Meer ideeën voor moestuinieren als je weinig ruimte hebt, vind je in onze nudge Verbouw zelf groente en fruit

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 4

Hansje Huson 26 februari 2014

Leuk! :-)

Supernudger 22 april 2014

Nou zeg wat enorm leuk

Ireen Laarakker 1 juli 2014

Lijkt me niet zo'n goed idee om aardbeien te kweken in enePVC buis. Als PVC warm wordt of UV licht erop komt, komt er chloor vrij. Beter HDPE gebruiken. Doen wij ook bij de groenteraket (ook vertikale tuintoren, maar dan met een compost/wormenbuis in het midden.