In de spotlights: Mark

Regelmatig zetten Ebbie & Ivy een nudger in de spotlights. Dit keer portretteren ze Mark Slegers, initiatiefnemer en stadslandbouwer bij RotterZwam.


  • Door

    Charlotte Tonino

    17 maart 2014
  • Door

    Hellen Lerou

    17 maart 2014

Wel eens The Blue Economy van Gunter Pauli gelezen? Een boek met 100 uitgewerkte business cases hoe je met lokale materialen waarde kunt creëren op duurzame wijze. Een aanrader als je ook gelooft dat we op een andere wijze moeten gaan produceren: met meer diversiteit, minder/geen afval en minimaal transport (veroorzaker van fijnstof en CO2). Mark Slegers ontdekte het boek toen hij voor zijn bedrijf Green-consultant informatie zocht om bedrijven beter te begeleiden bij de verduurzaming van hun organisatie.

"Als afgestudeerd biotechnoloog triggerde de case van oesterzwammen kweken op koffiedik me meteen. Maar het duurde nog even voordat ik de conclusie trok dat ik met alleen adviseren de CO2-uitstoot niet drastisch ging verminderen. Ik wilde zelf hiermee aan de slag. 'Waarom ga je niet kijken of er in Rotterdam al iets is met oesterzwammen?', tipten vrienden. Al googlend stuitte ik op de blog van Siemen Cox. Daarin vertelde hij dat hij net begonnen was met RotterZwam: het kweken van zwammen in Tropicana, een voormalig recreatieoord aan de Maasboulevard in Rotterdam. Een belletje, en de samenwerking was geboren."

Dus groeien er sinds een half jaar paddenstoelen in de kleedkamers van de voormalige beautysalon van Tropicana. Met de bakfiets halen Mark en Siemen de emmers koffiedrab op bij de lokale koffiezaken. Daarna vermengen ze het met stro en krijt en voegen er de broed van de zwam aan toe. Na ongeveer acht weken zijn de paddenstoelen oogstrijp en worden ze op de bakfiets geleverd aan de plaatselijke horeca. Vijf uur na de oogst, verser kan het niet. Of wel? Komende zomer kun je ze ook eten op het zomerterras van buurman Aloha Bar. "Dat is de toekomst", aldus Mark Slegers. "Een kleine (mobiele) kwekerij op een plek met veel koffiedrab waar de oesterzwammen ter plekke op de kaart verschijnen. Hergebruik van reststoffen, geen transport en dus weinig CO2-uitstoot." 

En de RotterZwammers gaan nog verder in hun CO2-strijd. "Wist je dat de grootste veroorzaker daarvan de vleesindustrie is? En dat de paddenstoel een goede vleesvervanger is? De plaatselijke bakkerij van der Heijden maakt kroketten van onze zwammen, daar kan geen vleeskroket tegenop. Daarom stimuleren we dat in andere grote steden ons initiatief wordt overgenomen. Door het opzetten van het International Mushroom Learning Network en door samen te werken met Hogeschool Rotterdam. Kennis delen en ondernemerschap te stimuleren, ook dat hoort bij een blauwe economie."

"Het liefst willen we heel Rotterdam laten proeven van het afval van de stad. Maar dat lukt alleen als we onze wekelijkse productiecapaciteit van 5 kg verhogen naar 50 kg per week. Om de benodigde 20.000 euro bij elkaar te krijgen, zijn we deze week gestart met crowdfunding. Maar eigenlijk willen we dat veel meer mensen hiervan kunnen genieten. Dus nudger, ben je geïnteresseerd om ook een kwekerij te beginnen? Of wil je ons initiatief steunen met geld of kennis? Kijk dan op www.rotterzwam.nl

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 1

Desirée van Keulen 21 februari 2016

Voor wie zijn koffiedik wil hergebruiken, maar het niet ziet zitten om zwammen te kweken: het koffiedik van jou als particulier kan bij je gft ton, als je die in de tuin hebt staan. Met filterzakje als dat milieuvriendelijk is. Je kunt het later gebruiken als tuinmest.


Gerelateerde blogs

In de spotlights: Tim

In de spotlights: Tim