Nudge Leadership Challenge wakkert ondernemerschap aan

Sanne was een van de deelnemers aan de Nudge Leadership Challenge 2013. Ze vertelt wat de challenge haar gebracht heeft.


  • Door

    Team Nudge

    31 maart 2014

"Daar sta je dan, met een kartonnen bord boven je hoofd te juichen alsof je een wereldleider bent. Net echt, alleen stond ik op een provisorische catwalk in het Van der Valk hotel in Almere. Samen met 109 likeminded professionals gaf ik me vorig jaar september over aan het programma dat Nudge zorgvuldig had samengesteld. Drie dagen Nudge Leadership Challenge haalde het leiderschap in ons naar boven! Met als resultaat dat ik nu beter weet hoe ik dit leiderschap kan inzetten.

Wat maakt mij een goede leider in duurzaamheid? Geen makkelijke vraag, en toch heb ik daar tijdens de drie dagen in Almere een redelijk beeld van gekregen. Je komt jezelf in die pressure cooker van 72 uur, met pakweg 15 uur slaap, namelijk geregeld tegen. Zo merkte ik dat ik tijdens de business case volledig lamgeslagen werd: we kregen het in onze groep niet voor elkaar om echt vernieuwende oplossingen te bedenken voor het afvalprobleem in China. Het ging niet naar mijn zin, en hup, handdoek in de ring! Gelukkig wist ik me te herpakken bij de leiderschapsworkshops. Tijdens de workshop Debatteren mocht ik de eerste stelling introduceren. Een tikkie theatraal legde ik een nogal provocerende stelling voor de groep (die ik me helaas niet meer herinner!). Ik had mijn teamgenoten inmiddels al aardig leren kennen, waardoor we ontspannen en met veel humor de strijd tegen ‘de anderen’ aan gingen. De sfeer zat er goed in en we wisten met elkaar een hoog niveau te bereiken.

Inspiratie

Het werd door anderen opgemerkt: ik beweeg me makkelijk in groepen en kan anderen meenemen in mijn enthousiasme. Ik las het terug op de kaartjes die een aantal mij gegeven had. Leiderschapskaartjes die je mocht uitdelen, waarmee je indirect zei: “ik vind jou een goede leider”. “Een natuurlijke netwerker”, noemde een mede-NLC’er me!

Deze feedback en de dynamiek die ik in dat hotel in Almere had ervaren, gaf mij inspiratie. Precies datgene dat nodig was om dichter bij mezelf te komen en het ondernemerschap in mij aan te wakkeren. Het gaf me de drive om dingen te ondernemen die anderen inspireren en die appelleren aan impact bereiken in de samenleving.

Dutch Impact Journeys

Wat ik hiermee heb gedaan? Samen met onder andere Aude Molkenboer, ook NLC-deelneemster, organiseerde ik een reis naar Nepal, waar we lokale ondernemers hielpen om hen investor ready te maken. Ondernemerschap als drijvende factor voor maatschappelijke ontwikkeling, dat was onze visie. Met 12 professionals, van zowel dutch als andere bedrijven, bezochten we in 2 weken tijd 16 ondernemers. We doken in hun businessplannen, hielpen met het in kaart brengen van processen en gaven tips over hoe zij hun idee beter over de bühne van potentiële investeerders kunnen brengen. Met als resultaat dat er op korte termijn 3 ondernemers gefinancierd worden.

Dutch Impact Journeys hebben we het genoemd. Dit initiatief geeft mij de energie en ruimte om hetgeen waar ik goed in ben, mensen bij elkaar brengen, in te zetten voor een duurzame economie én samenleving. En dat begon allemaal ergens in Almere..."

De volgende Nudge Leadership Challenge is op 18, 19, 20 september 2015. Doe je mee?

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0