Hoe houd je je kleding duurzaam schoon?

Wist je dat de milieu-impact van wasmachine en droger meestal groter is dan die van de productie van je kledingstuk? Wassen en drogen bepalen vaak wel 70% van de energiebelasting. Daarom geven we je een rijtje heuse schoonmaaktips!


  • Door

    Team Nudge

    1 april 2014

Het energieverbruik van de wasmachine, droger en strijkbout draagt significant bij aan de milieuprestaties van een kledingstuk. Als een katoenen t-shirt 25 keer is gewassen, in de droger is gedroogd en is gestreken, is het consumentengedrag goed voor 65% van het energieverbruik van een kledingstuk. Bij polyester is ons aandeel zelfs nog groter: bij het wassen en drogen van een polyester kledingstuk wordt gedurende de levensduur zes keer zoveel energie verbruikt als bij de productie. Geen wonder dus dat in totaal 70% van de uitstoot van broeikasgassen in de kledingsector afkomstig is van consumentengedrag.

Verf en plastic vezels in het waswater

Ook de gebruikseffecten op de wereldwijde waterhuishouding liegen er niet om. Naar schatting 25% van de verf van een katoenen t-shirt wordt met het waswater weggespoeld – om zo in het kwetsbare ecosysteem terecht te komen. En dan is er nog het feit dat een polyester kledingstuk per wasbeurt meer dan 1900 plastic vezels kan afgeven. Via de wasmachine komen deze in het zeewater terecht. Met alle gevolgen van dien voor de plastic soep. Het eiland van plastic afval in het noorden van de Stille Oceaan is qua oppervlakte inmiddels 34 keer zo groot als Nederland. Het plastic bedreigt de waterkwaliteit en het dierenleven in zeeën en oceanen.

Alternatieven voor de wasmachine

Je hoeft kleding lang niet altijd in de wasmachine te gooien. Laat het eens uitwaaien voor het raam. Het wordt er fris van en lichte geurtjes verdwijnen. Gek geurtje? Stop het kledingstuk een nachtje in de vriezer! In plaats van laten stomen kun je wollen of zijden kleding in de douche of badkamer hangen terwijl je doucht. Door de natuurlijke werking van wol verdwijnen geurtjes.

Slim wassen

Als je wast, scheelt het om een energiezuinige wasmachine te gebruiken. Was met een volle trommel, gebruik biologisch afbreekbaar wasmiddel, geconcentreerd wasmiddel of wasballen en check de wasvoorschriften, die verschillen per kledingstuk. Heet water is alleen nodig voor echte vlekken, de rest van onze kleding wordt al fris van een 30 graden-beurt. Iedere 10 graden lager wassen bespaart zo’n 10% energie. Sommige nieuwe wasmachines hebben ook een snelwasprogramma van een kwartiertje. Het grote risico is natuurlijk dat die efficiënte machines je verleiden om die drie t-shirts toch even te wassen..

Drogen

Droog gebreide kleding liggend en de rest op een wasrek of waslijn. De droger kost veel energie. Gebruik je toch een droger? Haal de was er dan wel direct uit om kreuken te voorkomen. Dat scheelt je weer een strijkbeurt. Zeker als je het buiten hangt, kreukt je was aan de waslijn veel minder - ook dat scheelt weer een strijkbeurt.

Meer tips vind je onder andere bij Radar Plus, bij Fair Fibers, Greenem, Today Jeanswear en Kies Duurzame Mode.

Of volg onderstaande spoedcursus 'Secrets to Hanging the Wash Correctly'. Wat is de juiste manier om natte kleren op te hangen? Welke kleur wasknijpers gebruik je? En... hoe ga je om met glurende buren? Zes minuten nuttige wijsheden uit het verleden!

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Supernudger 31 juli 2014

Zeer nuttig en handig bericht. Bedankt

Supernudger 30 september 2014

Bedankt!