Duurzame mode is onvermijdelijk

Duurzame mode komt in vele soorten. Milieuvriendelijke stoffen, fair trade, tweedehands, swapping, een minimale garderobe en ga zo maar door. Wie een milieu- en mensvriendelijke garderobe wil hebben heeft keuze genoeg, aldus trendanalist en specialist in duurzame mode Lynsey Dubbeld.


 • Door

  Lynsey Dubbeld

  8 april 2014

De variëteit in initiatieven in duurzame mode heeft natuurlijk een keerzijde. Bamboe of biokatoen? Made-By of Max Havelaar? Vintage kopen of afdankertjes ruilen? Een designerlabel of een handgebreide trui? CO2 compenseren of consuminderen? Een eenvoudige, goed bewegwijzerde route naar een groene garderobe vol duurzame mode is er niet.

Duurzame mode: 3 vuistregels

Sterker nog, als we écht groen willen omgaan met kleding, zouden we op verschillende borden tegelijk moeten schaken:

 • duurzame mode labelBij nieuwe aankopen moet eerlijke en duurzame mode voorrang krijgen. En gebruik je niet alleen de prijs en trendfactor als aankoopcriterium, maar kijk je ook naar hoge kwaliteit, tijdloos design en een goede pasvorm. Want ook duurzame mode kan stijlvol zijn!
 • Aan de bestaande garderobe besteden we zorg en aandacht. Kleding wordt spaarzaam en op lage temperaturen gewassen en zo min mogelijk in de wasdroger gedroogd. Kleine beschadigingen worden gerepareerd.
 • Is een kledingstuk eenmaal versleten of zijn we er onherroepelijk op uitgekeken dan komen hergebruiken, ruilen of doneren aan textielinzamelaars in beeld. Wie handig is, maakt zelf nieuwe items van afdankertjes.

Je garderobe als een collectie

De Britse modejournaliste Lucy Siegle ziet de perfecte groene garderobe als een vergezicht. Het zou uiteindelijk zoiets worden als een verzameling die – net als bij museumcollecties – langzaam wordt opgebouwd om langdurig in stand te houden. Elk item is bewust aangekocht en zo waardevol dat het liefdevol gekoesterd wordt. En een weloverwogen aankoopbeleid mag niet ontbreken: alleen duurzame mode. Want het is zaak om impulsaankopen van lage kwaliteit te vermijden en al te grote collectie-uitbouw te voorkomen. 

Duurzame mode gaat niet van de ene dag op de andere

Het hoeft geen betoog dat een verantwoorde collectie kleding niet van de ene op de andere dag in onze garderobe is te vinden. Is dat ontnuchterend? Misschien, maar ook onze andere dagelijkse behoeften – voedsel en een dak boven het hoofd – laten zich niet op een eenvoudige manier verduurzamen. En er is ook geen reden om met een machteloos gevoel achterover te leunen in de overtuiging dat ieder streven naar duurzame mode toch gedoemd is te mislukken. Er zijn gradaties van groen.

Zo kan simplisme soms best effectief zijn. Deskundigen zijn het over een aantal do’s & don’ts wel eens.

 • Polyester en conventioneel katoen zijn no-go’s op het gebied van duurzame mode, tenzij ze gerecycled zijn.
 • Keurmerken en beoordelingssites kunnen helpen om collecties en merken te vinden die duurzamer zijn dan gemiddeld.

Levensstijlverandering...

Voor consumenten lijkt het pijnpunt vooral te liggen in de levensstijlverandering die milieu- en mensvriendelijke mode met zich meebrengt.

 • Het vereist heel wat inspanning om in de gemiddelde winkelstraat duurzame mode te vinden. Al was het alleen maar omdat de (on)duurzaamheid niet altijd aan het uiterlijk of etiket van een kledingstuk is af te lezen.
 • Ook kleding een lang leven gunnen is in deze hoogtijdagen van fast fashion een heuse uitdaging. Mode heeft planned obsolence tot kunst verheven. De sector kan als geen ander nieuwe trends creëren om mensen te verleiden steeds nieuwe kleding te kopen.
 • Tenslotte is er het o zo onmodieuze consuminderen. Het is een uiterst effectieve opmaat naar een verantwoorde kledingkast. Maar wie kan weerstand bieden aan de koopjes, seizoenscollecties en nieuwste must-haves in de doorsnee winkelstraat?

... maar er is geen ontkomen aan

Hoe onaantrekkelijk een andere stijl van kleding kopen ook mag klinken, er lijkt geen ontkomen aan. Steeds meer deskundigen zeggen dat duurzame consumptie niet kan volstaan met het verduurzamen van bestaande producten. De grondstoffen die de conventionele kledingindustrie nodig heeft, worden steeds duurder. De stijgende katoenprijzen zijn daar al het zichtbare bewijs van. Ook schaarste van water en fossiele brandstoffen kan de kledingsector parten gaan spelen. En de groei van de wereldwijde afvalberg is voorlopig nog niet in zicht. Dit soort kwesties maken duidelijk dat de opmars van duurzame mode niet alleen in handen ligt van de consument. Er is op verschillende niveaus actie nodig: door ontwerpers, inkopers, lobbygroepen, goede doelen, opleidingen, overheden en ga zo maar door.

Duurzame mode en greenwashing?

Een aandachtspunt: naarmate duurzaamheid modieuzer wordt, neemt de kans op greenwashing toe. Bedrijven die graag een graantje meepikken van de trend gebruiken dan uitgekiende marketingtechnieken om zich als groen te afficheren. Terwijl alles achter de schermen business as usual is, kweken ze een duurzaam imago waarmee ze een nieuwe klantengroep aanspreken. Inmiddels circuleren op internet allerlei lijstjes met tips om greenwashing te herkennen. Wantrouw vage begrippen zoals ‘natuurlijk’. Kijk of er aandacht wordt besteed aan verschillende aspecten van duurzaamheid, zoals mensenrechten, milieubescherming en diervriendelijkheid. Zoek naar onderbouwing van duurzame mode-claims, zoals een jaarverslag, beleidsplan of keurmerk. Websites zoals Rankabrand en GoedeWaar.nl kunnen helpen om groene zeepbellen door te prikken.

Het kost misschien een beetje moeite, maar het prettige gevoel om een écht duurzame mode must-have in handen te hebben, is toch onbetaalbaar?

 

Trendanalist en journalist Lynsey Dubbeld specialiseerde zich in duurzame mode. Via uiteenlopende publicaties - van een blog tot een boek - informeert ze je nuchter en feitelijk over alle aspecten die met het onderwerp te maken hebben.

Vriend van Nudge: Mode voor morgen

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project