Goed voorbereid op missie naar China

Ze zijn net begonnen aan hun missie in China, de winnaars van de Nudge Leadership Challenge 2013. Ter voorbereiding kregen ze een crash course Chinese cultuur. Marjolein Mann doet verslag!


  • Door

    Team Nudge

    15 april 2014

"Over een paar dagen is het zover. Na maanden van voorbereiding gaan we nu dan eindelijk naar China. Om goed beslagen ten ijs te komen kregen we het aanbod voor een crash course Chinese cultuur van Valerie Hoeks van Vriend van Nudge China Inroads. Na alles wat we ondertussen gelezen en gehoord hebben over China, namen we dat aanbod maar al te graag aan!

Valerie heeft ons gevraagd vooraf wat vragen op een rij te zetten, zodat we onze tijd zo efficiënt mogelijk kunnen besteden. Zelf was ik vooral geïnteresseerd in do’s en don’ts; waar moeten we op letten in gesprekken? Hoe gedraag je je bij mensen thuis? Welke domme fouten moeten we vermijden?

Op een zonnige vrijdagmiddag kom ik aan bij het kantoor van China Inroads in Amsterdam. We worden hartelijk ontvangen door Valerie en haar collega Macey, met paaseitjes en heerlijke Chinese thee. En dan begint de crash course. De naam is niet overdreven! In 3 uur tijd krijgen we de hoofdpunten van Chinese geschiedenis en Confucius te horen. Daarnaast krijgen we een gigantische lading praktische tips, om te voorkomen dat we onszelf voor gek zetten. Aan het eind van de sessie krijgen we zelfs Chinese namen, om op onze Chinese visitekaartjes te zetten.

Het is duidelijk dat Valerie en haar collega’s ontzettend veel ervaring hebben, en we zijn blij dat ze die met ons willen delen. Na haar uitgebreide presentatie, aangevuld met persoonlijke anekdotes, zijn we helemaal klaar voor ons Chinese avontuur.

Voor iedereen die zelf naar China gaat, hierbij mijn persoonlijke top 3 van tips:

1. Lees je in

Verdiep je een beetje in de geschiedenis van het land. Je hoeft er geen jaren op te studeren, maar lees de wikipedia pagina’s over China en Confucius. Dit geeft je een hoop context, waarna de meeste andere tips gewoon ‘common sense’ zijn.

2. Zet je ego opzij

Net zoals wij opgroeien met vooral Westerse geschiedenisles, groeien Chinezen op met geschiedenisles die op hun regio focust. En aangezien China zo’n gigantisch lange en indrukwekkende geschiedenis heeft, komt het voor hen ontzettend arrogant over als Westerlingen hen komen vertellen hoe het hoort. Wees je bewust van je eigen gedrag, en van de context van de regio. Schud niet meteen met het belerende vingertje, maar toon interesse en probeer te leren.

3. Investeer in je contacten

Harmonie is ontzettend belangrijk in alle vormen van contact. Begin niet meteen met zakelijke vragen, maar zorg eerst voor een goede sfeer. Dit brengt je veel meer resultaat, en bovendien zorgt het voor een goede relatie met je gesprekspartner. Deze relatie is een fundamenteel onderdeel van de Chinese cultuur.

Tot slot gaf Valerie ons nog een laatste advies mee: wees vooral jezelf. Voor elke Chinees die aan alle (verouderde) stereotypen voldoet zul je er 3 ontmoeten die totaal het tegenovergestelde doen. Zeker in de grote steden is China duidelijk een modern land; je hoeft niet bang te zijn zomaar in de cel te belanden, doodziek te worden van raar eten of gigantisch opgelicht te worden. Niet meer dan in andere landen, in ieder geval. Dus maak je vooral niet te druk, maar geniet! 

Vriend van Nudge

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0


Gerelateerde blogs