Meente: bedrijfsmodel voor gezamenlijke moestuin

Een vernieuwend concept op de Hof van Twello: veertig moestuiniers verbouwen groente voor 800 buurtbewoners per week. Grond, compost en mest zijn gratis. De helft van de opbrengst houd je zelf, van de andere helft krijg je de helft van de verkoopprijs.


Werkt de link niet? Klik hier.

Bijkomend voordeel is dat deze biologische geteelde producten flink goedkoper zijn dan gebruikelijk. Dus ook de mensen die géén tijd hebben voor een eigen moestuin profiteren ervan. Een echte win-win situatie dus, voor eigenaren en gebruikers. En een wezenlijke verschuiving tussen bezit, gebruik en opbrengst.

Oud bedrijfsmodel vernieuwd

Met dit concept wil Gert Jan Jansen, de man achter de Hof van Twello, kleinschalig produceren van groente betaalbaar maken. Bij zijn zoektocht naar een nieuw bedrijfsmodel voor een boerderij die geworteld is in een lokale gemeenschap, gezonde biologische eerlijke producten maakt voor een concurrerende prijs, koos hij voor een terugkeer naar het aloude concept van de meente.

Meente: gemeenschappelijke grond

De gemeenschappelijke grond in een dorp, de ‘meente’ (‘common grounds’, of ‘the commons’ in Groot Brittannië), vormde vroeger een wezenlijk onderdeel van de lokale economie. De eigenaren waren grootgrondbezitters of de kerk die de bewoners het recht gaven deze grond te gebruiken om koeien of schapen op te weiden, hakhout te verzamelen en gewasssen te telen. In ruil onderhielden de mensen die er gebruik van maakten sloten, heggen en wegen. Je vindt het woord nog terug in ‘gemeente’ en ‘gemeenschappelijk’.

Meer in het boek

Dit model zorgde eeuwenlang dat het platteland niet ten prooi viel van de armoede. Het concept van de meente kan dan ook een prima manier zijn om los te komen van de gangbare economie die gedomineerd wordt door (grote) bedrijven, vindt Gert Jan Jansen. In zijn boek 'Kleinschaligheid als alternatief' gaat hij in op een groot aantal vragen. Hoe maak je kleinschaligheid rendabel? Hoe maak je biologisch geteelde groenten betaalbaar? Hoe beheer je gezamenlijk grond? Hoe maak je een landschap renderend? Hoe teel je succesvol met permacultuur? Hoe bouw je samen onafhankelijke kennis op over o.a. gezondheid? Hoe kom je aan een betaalbaar eigen huis? Hoe financier je je onafhankelijke toekomst?

Meer lezen? 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0