Dyson wil rivieren schoonzuigen

James Dyson, van het gelijknamige stofzuigermerk, staat bekend om zijn onconventionele oplossingen. Zijn nieuwste ontwerp: een stofzuigerschip dat zwerfafval uit rivieren zuigt voor ze in zee belanden.


  • Door

    Team Nudge

    13 mei 2014

Als ontwerper/uitvinder vond hij al vaker een nieuwe oplossing voor bestaande apparaten. Naast de bekende stofzuigers-zonder-zak ontwikkelde hij ook touch-free handdrogers in toiletten. Met zijn nieuwste ontwerp pakt hij een veel grootschaliger probleem aan: zwerfafval in rivieren. Een groot deel van de beruchte plastic soep in de Grote Oceaan is oorspronkelijk afkomstig uit rivieren.

In zijn Time-artikel 'Sweep our rivers clean' legt hij het idee voor de MV Recyclone verder uit. Het schip zou gebruikmaken van dezelfde technologie als de Dyson stofzuigers. Het drijvende afval wordt verzameld in een groot sleepnet en vervolgens het schip in gezogen. Daar moet het worden verwerkt, bijvoorbeeld door het scheiden van de verschillende soorten plastic.

Op verzoek van Fast Company werkte hij het idee al wat verder uit: "Large skim nets unfurl from the rollers at its stern and are anchored on each side of the river. Hydraulic winches wind them in and out. The nets face upstream and skim the surface of the river for floating debris. The plastic waste is shredded on board and then different grades of plastic are separated by a huge cyclone—very similar to the way our cyclonic vacuums work."

Het idee is nog in de conceptuele fase, maar Dyson is overtuigd van de haalbaarheid. "The concept is the easy bit!", zegt hij tegen Fast Company. "It would need to be prototyped, tested, and refined and that’s the hard part." Hij weet waarover hij praat: tussen 1979 en 1984 bouwde hij maar liefst 5.127 prototypes van zijn beroemde stofzuiger...

 

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 3

Supernudger 13 mei 2014

Very good idee

folkert poort 15 mei 2014

Goede iniatieven, hard nodig

Supernudger 1 juli 2014

Misschien moet ie krachten bundelen met the ocean cleanup...


Gerelateerde blogs