In de spotlights: Anne Marie

Regelmatig zetten Ebbie & Ivy een nudger in de spotlights. Dit keer portretteren ze Anne Marie van Leent. Als versneller en verbinder zet ze zich met Bureau Van Leent in voor duurzame initiatieven.


  • Door

    Charlotte Tonino

    22 mei 2014
  • Door

    Hellen Lerou

    22 mei 2014

‘Olie en vet, recycle het’. Met deze woorden werkte Anne Marie samen met Nudge aan de realisering van nog meer inzamelpunten voor gebruikt frituurvet. En ze doet nog zoveel meer.

‘Een paar jaar geleden stond ik even totaal stil. Mijn toenmalige baan had me leeggezogen. Gelukkig is thuiszitten niets voor mij, dus ik ging alweer snel naar buiten. Ik wandelde in de mooie natuur, ging naar boeiende musea. Maar uiteindelijk brachten de woorden van een studiegenoot van mijn zoon me in een stroomversnelling. Mijn handen jeukten na zijn betoog over grondstofschaarste en zijn oproep om anders met de aarde om te gaan. Hier wilde ik mee aan de slag. Na uitgebreide research op internet wist ik ook hoe: door de circulaire economie te stimuleren.

Alle projecten die ik opstart en/of ondersteun, doe ik vanuit deze visie: de kringloop van de natuur toepassen in onze manier van leven. Niet alleen nemen, ook teruggeven. Van verspilling naar besteding. Want als we de aarde op alle fronten uitputten, stopt het. Daarom moeten we nadenken over nieuwe toepassingen en hergebruik: gezamenlijk auto’s gebruiken via SnappCar, fosfor winnen uit urine of kapotte gebruiksartikelen laten repareren door het Repair Café. Want weggooien? Mooi niet!

Vanmorgen heb ik een plan gepresenteerd bij de gemeente Amstelveen. Ik las dat deze gemeente laag scoort op de landelijke ranglijst van afvalscheiding en hergebruik. Met een filmpje demonstreerde ik de betreffende ambtenaar dat er weliswaar voldoende kennis is over hoe we afval moeten scheiden maar dat veel mensen niet weten waarom het zo belangrijk is. Dat er nu grondstoffen in de afvalbak verdwijnen, die geld waard zijn. Zo hoeft er helemaal geen olie gewonnen te worden uit de oceaan, het ligt gewoon in onze kliko in de vorm van vloeibaar vet en plastic.

Om Amstelveen te laten stijgen op de ranglijst, wil ik met de bewoners in gesprek gaan. Want als ze begrijpen waarom afvalscheiding en hergebruik zo belangrijk is, zijn ze eerder geneigd eraan mee te werken. En ik wil ze praktische handvatten geven door ze in contact te brengen met ervaren afvalscheiders. Met mensen voor mensen, dat is de wijze waarop ik werk. Omdat ik geloof dat je eerder je doelen bereikt als je kennis deelt. En door dingen met elkaar te doen wordt onze samenleving ook nog eens leuker!

Ooit liep ik leeg omdat ik alleen maar aan het geven was. Door zelf circulair te leven, voel ik de energie weer stromen. Het doet mij goed om samen iets in gang te zetten. Dus Nudger: deel je mooie duurzame initiatieven en inspireer zo anderen. Daar zal het alleen maar van groeien. En als je wil dat ik je daarbij help, je weet me nu te vinden. Ik denk graag met je mee.' 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0


Gerelateerde blogs

In de spotlights: Tim

In de spotlights: Tim