Innovatief wegdek van zonnepanelen

Een wegennet van zonnepanelen dat omliggende gebouwen van elektriciteit voorziet - dat is het innovatieve project van de Amerikaanse elektrotechnicus Scott Brusaw.


  • Door

    Team Nudge

    28 mei 2014

Straatverlichting via zonne-energie, daar wordt al jaren hard aan gewerkt. Ontwerper Daan Roosegaarde werkt samen met bouwbedrijf Heijmans aan zijn Smart Highways concept: glow-in-the-dark verf voor wegbelijning. Met Starpath geeft het Britse Pro-Teq de hele weg een glow-in-the-dark-coating als alternatieve verlichting.

Scott Brusaw gaat nog een paar stappen verder: hij ontwikkelde een wegdek van zonnepanelen. Het modulaire bestratingssysteem is sterk genoeg om zelfs de zwaarste trucks ter wereld te dragen (115.000 kilo). Omdat de zeshoekige tegels ook voorzien zijn van programmeerbare LED-verlichting doen ze veel meer dan elektriciteit opwekken. Via de verlichting kun je niet alleen de belijning maar ook parkeervakken, fietspaden en zebra's aangeven - en simpel aanpassen als dat nodig is. In de zomer warmt het wegdek veel minder op dan asfalt. In de winter kunnen speciale warmte-elementen het wegdek voldoende opwarmen om het ijs- en sneeuwvrij te houden.

Het wegdek kan niet alleen omliggende gebouwen van elektriciteit voorzien, Brusaw ziet ook voor zich hoe elektrische auto's op parkeerplaatsen simpel kunnen opladen. Sterker nog, als zo'n wegennet er eenmaal zou zijn, dan zou het via inductietechnologie zelfs mogelijk moeten zijn om op te laden tijdens het rijden.

Op crowdfundingsplatform Indiegogo heeft het project het campagnedoel van 1 miljoen dollar al ruim gehaald.

Een landelijk wegennet zou meer schone energie opwekken dan het hele land zelf nodig heeft, berekende Brusaw. Op zijn website vind je veel meer informatie over de Solar Roadways

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0