Schillen weggooien? Nee, maak er iets lekkers mee!

Jaarlijks gooien we per persoon 50 kilo voedsel weg. Dat moet anders kunnen. Niet alleen met restjes, maar ook met schillen kun je prima koken. We zetten wat tips voor je op een rijtje. Natuurlijk maak je al soep van aspergeschillen. Maar wist je dat je ook lekker kunt koken met schillen van aardappels, komkommers en bananen? HetkanWel verzamelde allerlei recepten.


  • Door

    Team Nudge

    29 mei 2014

Dat je van aspergeschillen een prima soep kunt maken, is alom bekend. Maar er zijn veel meer schillen en loof die vaak ongebruikt in de vuilnisbak (of - minder erg - op de composthoop) belanden. Zo gooide ik altijd het loof van radijsjes en bieten weg, terwijl dat heerlijk is in de salade of om soep van te koken.

Aardappelschillen

En wat dacht je van die vele duizenden kilo's aardappelschillen die we als fervente aardappeleters in Nederland weggooien? Het simpelst is natuurlijk om je aardappelen helemaal niet te schillen. Maar als je dat dan toch doet, dan kun je van de schillen prima chips bakken!

Gebruik alleen biologische onbespoten aardappels. Maak de aardappels goed schoon en dep ze droog. Schil de aardappels iets dikker dan normaal. Schep wat olie of vet door de schillen en bak ze goudbruin in de oven of in een frituurpan of wok. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met wat zout. Je kunt ze verder pimpen met kaas en peper onder de grill, of met andere kruiden en specerijen. Of maak een gekruide versie met Kikkoman-sojasaus.

Komkommerschillen

Als je geen biologische komkommers koopt, kun je ze beter schillen voor je ze eet. Maar eet je je biologische komkommers liever zonder schil, gooi de schillen dan toch niet weg. Je kunt er een lekkere dressing mee maken.

Bananenschillen

Ook met (biologische!) bananenschillen kun je culinair aan de slag. Er is een goede azijn van te maken, je kunt er vlees lekker mals in bakken of stoven. Of maak een curry met bananenschillen - het gerecht heet Kaya Tholi Thoran. hetkanWel zet naast deze recepten nog allerlei andere nuttige tips op een rijtje. Wist jij dat je je schoenen kunt poetsen met bananenschil, splinters kunt verwijderen of er een oppeppend gezichtsmasker van kunt maken?

Citrusschillen

Op Lifestyle en Foodlog vind je een lijst met culinaire en andere toepassingen van de schillen van citroenen en sinaasappels. Je vind er bijvoorbeeld het recept van Chocolade Sinaasappel Paleo-koekjes en Chocolade Citroen Droomballetjes. Ook hier vooral biologische, onbehandelde citrusvruchten gebruiken. Of anders de vruchten eerst te weken in water en daarna goed af te boenen onder de warme kraan, om de gebruikte glans- en conserveringsmiddelen eraf te krijgen. Heb jij nog andere tips of recepten? We lezen ze graag! 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 3

Supernudger 3 juni 2014

Ik kom zeker niet aan die 50 kilo weggooien en bij aardappelen moet je toch ook zeker vermelden dat men geen groene schillen moet eten. En verder moet de biobak ook wat te eten hebben: hoe komen we anders aan compost? Lang niet iedereen kakt op zijn tuin :)

Supernudger 4 juni 2014

Pastinaak en wortelschil zijn ook lekker om te frituren . Gooi het hart van de brocoli niet weg en maak er soep of mousse van etc....
Trouwens je gooit beter geen aardappelschillen in je compost aangezien ze minder snel verteren . www.duurzaamkoken.net

Supernudger 15 juli 2014

[…] nu nog iets wat je in je eigen keuken kunt doen: koken met schillen. Op Nudge staan allerlei recepten die je kunt maken, zoals aardappelschilchips, komkommerschilvinaigrette en […]