Energieke ontmoetingen in Maastricht

Veel belangstelling voor de projecten Buurkracht en Buurten met Energie tijdens de informatieavond in Maastricht. Suzanne doet verslag.


  • Door

    Suzanne Wartenbergh

    30 mei 2014

"Na een aardig stukje treinen kom ik op 21 mei rond zes uur 's avonds aan in Maastricht. Ik sta voor het indrukwekkende, energieneutrale pand van Enexis. Toplocatie natuurlijk om een informatie-avond over samen energie besparen en opwekken te houden! Dat gaat vast een mooie avond worden.

Samen met Patricia Vinclair-Ramakers van Buurkracht zetten we alles klaar. Beamer, check. Geluid, check. En niet geheel onbelangrijk, koffie, thee en koek ook check. Ook Jos Derks sluit zich aan namens Buurkracht. Al betrokken bij het project vanaf de pilots voor Buurkracht, is zijn ervaring zeer welkom vanavond.

Vanaf kwart voor zeven komen de eerste geïnteresseerden binnen. Een aantal nudgers, die via ons gehoord hebben over deze avond, maar ook een groot aantal enthousiaste mensen die Nudge niet kennen en via Greenchoice op de hoogte zijn gebracht over de avond druppelen binnen. Een kleine twintig mensen zorgen voor een volle zaal.

Om zeven uur beginnen we met een introductie over Nudge. Positieve geluiden en ook een aantal kritische vragen komen voorbij. Heel goed. Als je mee wilt doen aan een project moet je natuurlijk wel weten met wie je in zee gaat.

Het eerste deel van de avond gaat over samen energie opwekken. Ik vertel over het project Buurten met Energie. Een project waarmee Nudge mensen helpt om samen in coöperatief verband energie op te wekken. Leuk is dat de net opgerichte Eerste Maastrichtse Energie Coöperatie in de zaal aanwezig is. Verhalen over het opstarten van een coöperatie komen vanavond uit de eerste hand dus. De zaal was erg benieuwd naar wanneer de Tweede Maastrichtse Energie Coöperatie zou worden opgericht. Dat antwoord moesten we iedereen schuldig blijven. Wie weet motivatie voor iemand in de zaal om dit te organiseren?

Na een korte pauze krijgt Patricia het woord en vertelt zij alles over samen energie besparen met je buurt. Hoe je dat met Buurkracht gemakkelijker en leuker kan maken en in het bijzonder hoe Patricia je daar als Buurkracht buurtbegeleider voor de provincie Limburg bij kan ondersteunen.

Na twee enthousiaste verhalen volgen nog flink wat vragen van even zo enthousiaste mensen. EMEC overweegt mee te gaan doen met Buurten met Energie en één deelnemer meldt zich al direct bij Patricia om meer te horen over deelname aan Buurkracht. Een mooie afronding van een geslaagde avond.

En wat ik zelf nog veel mooier vind, is dat we vooral al deze mensen met elkaar in contact hebben kunnen brengen. Ik heb aardig wat mensen contact gegevens uit zien wisselen omdat ze enthousiast werden over elkaars activiteiten in en om Maastricht. Wie weet wat daar voor mooie dingen uit voort komen!" 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 0