Hoeveel suiker drink jij elke dag?

Regelmatig komen ze langs via social media: foto's van een collectie frisdrankflesjes met suikerklontjes erbij. Niet voor niks - veel basisschoolleerlingen blijken meer frisdrank dan water te drinken.


  • Door

    Team Nudge

    2 juni 2014

Gemiddeld drinken jongeren tussen de tien en twaalf drie glazen frisdrank en twee glazen vuchtensap per dag. Daarmee krijgen ze alleen al via die drankjes dagelijks 25 suikerklontjes binnen.

KRNWTR testte een aantal populaire drankjes. Daaruit blijkt dat in bijna alle drankjes het suikergehalte schrikbarend hoog is. Zo bevat aangelengde Roosvicee maar 10% minder suiker dan Coca-Cola. En Vifit, een drankje met een ‘ik kies bewust’ logo, bevat evenveel suiker als Fristi. Maar één categorie drankjes steekt er nog met kop en schouders bovenuit: de sportdrankjes. Ze zijn extreem zoet: in Extran Energy (500 ml) zitten maar liefst 21 suikerklontjes. En in AA High Energy (500 ml) zitten zelfs 24 suikerklontjes. Die hoeveelheden suiker zijn alleen nuttig bij duursporters op topniveau die snel veel energie nodig hebben, maar geen klotsende buik willen krijgen. Recreatieve sporters kunnen veel beter een glas water drinken.

Onze suikerconsumptie is in de afgelopen decennia geëxplodeerd. Een wereldwijd onderzoek van Credit Suisse noemde de razendsnelle toename van het aantal mensen met diabetes type 2 en obesitas 'het grootste gezondheidsprobleem van deze eeuw'. In Amsterdam lijdt één op de vijf kinderen aan overgewicht of obesitas. De Amsterdamse directeur van de GGD pleitte al voor een suikertaks en een verbod op snoep- en frisdrankautomaten.

De gemeente probeert het overgewicht bij jongeren met allerlei initiatieven terug te dringen. Basisschool De Dapperschool deed de frisdrank in de ban - tijdens de pauze drinken de kinderen water. In de aula hangt het ‘drankenbord’. Je kunt erop zien hoeveel suiker je drinkt en hoeveel inspanning je moet leveren om dat te verbranden. "In een blikje cola zitten zeven klontjes suiker. Om dat eraf te krijgen, moet je 56 minuten wandelen of 33 minuten fietsen. Leerlingen die het zoete drankje tijdens het tienuurtje vervangen door een suikervrije drank, vallen in een jaar tijd 1,5 kilo af. Ouders zijn zich daar niet van bewust. Sommigen wilden het niet geloven, anderen maakten zelfs foto’s van het drankenbord."

Wethouder Eric van der Burg wil dat ook de voedselindustrie en supermarkten veel meer hun verantwoordelijkheid nemen, vooral als het kinderen betreft. "Ik zie in de supermarkt speciaal op kinderen gerichte Bob de Bouwer- en prinsessenkoek die stijf staat van de suiker. Dat kan wat mij betreft gewoon echt niet meer, net als drankjes waar 'light' op staat terwijl ze vol suiker zitten. Er verandert wel iets, maar het gaat veel te langzaam. De voedingsindustrie moet nu razendsnel zijn verantwoordelijkheid nemen, en anders moet wat mij betreft de overheid ingrijpen." 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 1

Christy ter Braak 2 juni 2014

Wat goed om hier over te communiceren. Precies daarom werkt de Dopper Foundation met GGD (De Gezonde School) en Lekker Fit programma's aan het benaderen van basisscholen om zich te richten op gezonde voeding en drinken en meer bewegen. Daarnaast geven wij aanvullende gastlessen over (zwerf)afval en de plastic soep: http://nl.dopper.com/nl/dopper-water-and-waste-academy/