Match: als duurzame productie je doel is

Lisette Blijleven is eigenaar van Dresspecially, een kledingmerk dat eerlijke jurkjes produceert per bestelling. In het kader van de themamaand over Duurzame mode volgde zij de training eco-effectief ontwerpen van Vriend van Nudge Refinity. Refinity gaat uit van oneindige waarde creatie en helpt ontwerpen te verduurzamen op het gebied van mens en milieu.


  • Door

    Team Nudge

    16 juni 2014

"Kleding zegt iets over je. Je maakt een statement met de keuze van kleding, ook als dat niet je bedoeling is. Als kleding zo persoonlijk is, zoveel kan uitstralen en je het ook daadwerkelijk op je huid draagt, dan moet het toch iets heel moois zijn, de creatie die je draagt? Iets unieks, iets schoons, iets echt van jou?

Dat is wat mij drijft: dat kleding mooier, beter en eerlijker kan. In elk opzicht. Het vormt de basis van mijn webboetiek Dresspecially. In de ontwerpen, in de logistiek, in de bedrijfsvoering. Dresspecially heeft geen voorraad en maakt pas een jurkje als het wordt besteld. Op maat. Zodat het echt van jou is. Doordacht en zo groen mogelijk is Dresspecially ook in de keuze van de stoffen: ecologisch, minimale voorraden en Dresspecially koopt alleen in uit voorraden (dus geen productie van nieuwe rollen stof).

Dat is geen makkelijke keuze. Het opzetten van een duurzaam bedrijf, vraagt in de eerste plaats om een definitie van duurzaam (meer dan de standaardomschrijving ‘respect voor mens, dier, milieu en profit’). Het vraagt om een persoonlijke definitie: wat verstaat de grondlegger onder duurzaam? Wat versta ik eronder? Een synthetische stof die lang meegaat, goed blijft bij wassen en vuil afstoot is ook duurzaam. Waar het om gaat is: wat vind ik? Wat past bij Dresspecially?

De training ‘eco-effectief ontwerpen’ van Refinity helpt enorm in de zoektocht naar duurzame alternatieven. Niet alleen in materiaal, maar ook in productie, ontwerp en het creëren van een duurzame visie. Fioen beschikt over een onuitputtelijke bron aan duurzame kennis. Samen met mijn patroonmaakster volg ik de training en werken we daadwerkelijk aan het verduurzamen van o.a. mijn verzendmateriaal. Iedereen die deelneemt aan de training werkt binnen een bedrijf waar duurzaamheid zwaar meetelt en daarmee helpen wij elkaar echt verder. Een prachtig proces, voor elk bedrijf dat vindt dat duurzaamheid geen optie is maar een logische keuze.

Binnen mijn visie op duurzaam, richt ik mij voornamelijk op: maak alleen dat wat nodig is, zodat kleding weer speciaal en persoonlijk is. Uiteraard werk ik alleen met eerlijk geproduceerde stoffen, zo groen mogelijk. En wat verder lukt aan duurzame keuzes is gewoon mooi meegenomen. Uiteindelijk gaat het om de duurzame keuzes die je wel maakt in plaats van de duurzame keuzes die je nog niet kan maken. Beter één dan geen. En bij elke keuze die ik maak binnen Dresspecially, check ik altijd of de keuze een concessie is, of een verleiding. Dat betekent voor mij:

  1. Een concessie: is een noodzakelijke keuze waarmee ik uiteindelijk wel naar mijn visie toewerk
  2. Een verleiding: is een mogelijke keuze waarmee ik onder aan de streep verder afraak van mijn visie. 

Zo’n leidraad helpt. Het houdt mij weg van voorraden (al betekent per stuk en op maat produceren wel een hogere verkoopprijs). Het houdt mij weg van oneerlijke productie (en weersta daarmee verleidingen van de grote marges). Deze leidraad zorgt er ook voor dat ik durf te kiezen voor ritsen van bijvoorbeeld polyester (omdat een alternatief nu eenmaal niet of nauwelijks te verkrijgen is in kleine aantallen). En uiteraard blijf ik zoeken naar verbetering. Op elk punt, want elke duurzame keuze is er één!

De training eco-effectief ontwerpen is een absolute aanrader voor iedereen die net even meer wil weten over duurzame alternatieven. Of het nu gaat om het verduurzamen van je kledinglijn, je schoenenlijn, je gebruikersproduct of je bedrijfsvoering, Fioen helpt je echt een stap verder." 

Vriend van Nudge

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Nederland

Vrienden van Nudge


Reacties 0


Gerelateerde blogs