Heb jij al eens sprinkhanen geproefd?

We zijn het hier nog niet gewend, maar insecten eten heeft de toekomst. The Grasshopper Suppliers willen Nederland over de streep trekken door betaalbaar insecten aan te bieden.


  • Door

    Team Nudge

    19 juni 2014

Minder milieubelasting

Het eten van insecten heeft grote voordelen. Het is veel minder belastend voor het milieu en kan daardoor uiteindelijk veel goedkoper geproduceerd worden. Eén kilo sprinkhanen vraagt iets meer dan één kilo voer en helemaal geen water (sprinkhanen onttrekken water uit het gras dat ze eten). Om één kilo eetbaar rundvlees te produceren, is meer dan tien kilo voedsel en 15.000 liter water nodig. De productie van sprinkhanen-eiwit kost daardoor in principe tien keer minder dan ander dierlijk eiwit. Ook is voor de productie van rundvlees gemiddeld twaalf keer meer landoppervlakte nodig dan voor sprinkhanen. De uitstoot van broeikasgassen is slechts een 1/12e in vergelijking met de rundvleesproductie. Daarom worden insecten steeds meer beschouwd als toekomstbestendig beschikbare eiwitten.

Goedkoper sprinkhanen aanbieden

Drie jonge Amsterdamse ondernemers nemen daarom zelf het voortouw. Er zijn twee belangrijke redenen waarom Nederlanders nu geen insecten eten: het staat mensen tegen én de insecten zijn nog extreem duur. The Grasshopper Suppliers importeren insecten van grootschalige kwekers uit EU-landen en Canada en denken zo een flinke prijsverlaging te kunnen realiseren. Als eerste zetten ze sprinkhanen op het menu. De stap om sprinkhanen te eten blijkt het kleinst. Bovendien zijn ze eenvoudig klaar te maken.

Garnalen en kreeft wilden mensen vroeger ook niet eten

Via campagnes willen ze de voordelen van insecten eten duidelijk maken én zoveel mogelijk mensen er mee laten kennismaken. Wie eenmaal de psychologische barrière heeft doorbroken, realiseert zich vaak dat er niks mis mee is. Zullen we het ooit heel gewoon gaan vinden? De Amsterdammers hebben goede hoop. Het verleden laat zien dat onze voedingsgewoontes al veel vaker flink veranderd zijn. "Garnalen en kreeft werden in de 19e eeuw ook als ongeschikt voor mensen beschouwd, het stond mensen gewoon niet aan. Nu is kreeft een delicatesse." Dat laat zien dat onze voedselgewoonten kunnen veranderen.”

Laagdrempelig crowdfunden: ook een keertje proeven?

Laagdrempeligheid is op alle fronten het motto van de initiatiefnemers. In hun crowdfunding-campagne bieden ze je de kans om voor een paar euro zelf sprinkhanen te proberen. Als je ze zelf in Amsterdam oppikt, betaal je geen verzendkosten. Hun eigen crowdfundingdoel van 500 euro voor start-up kosten was zo bescheiden dat ze dat in 24 uur bereikt hadden. Inmiddels hebben ze hun ambities wat verder opgeschaald. Ze hopen nu genoeg geld op te halen om ook aan restaurants te kunnen gaan leveren. Wil je zelf ook eens sprinkhanen proberen? Doe dan mee aan de Kickstarter-campagne!

The Grasshopper Suppliers zitten ook op Facebook. Je leest meer via Duurzaam Nieuws.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0