Zeewaar: duurzame zeewierboerderij in de Oosterschelde

Steeds vaker staat ook in Nederland zeewier op het menu. Deze supergezonde eiwitrijke delicatesse werd hier echter niet inheems verbouwd - totdat Rebecca en Jennifer startten met hun duurzame zeewierboerderij in de Oosterschelde. 


  • Door

    Team Nudge

    20 juni 2014

Zeewaar BV is de eerste en tot nu toe enige producent van duurzaam geteelde wieren uit het nationale park de Oosterschelde. De initiatiefneemsters brengen allebei een lange carrière in het bedrijfsleven mee. "Wij startten ons onderzoek in 2012 en troffen vreemde tegenstrijdigheden. Zeewier wordt het voedsel van de toekomst genoemd, maar het is reeds een markt van bijna $6 miljard per jaar. In Nederland tref je alleen geïmporteerd zeewier, terwijl ons land gespecialiseerd is in de visserij én we de schone Oosterschelde hebben. Deze feiten zagen wij als het gat in de markt. Duurzame zeewierteelt is goed voor mens en milieu, en wij vonden dat zo’n mooie combinatie, dat we besloten ons leven om te gooien en de eerste commerciële zeewierboerderij op te richten in de Oosterschelde." 

 

Eiwitbron van de toekomst

Zeewier is een van de eiwitproducten die moet gaan helpen om de groeiende wereldbevolking ook in de toekomst te blijven voeden. Voor de teelt van zeegroenten is geen schaarse landbouwgrond, of zoet water nodig. Naast eiwitten, heeft het unieke hoeveelheden en combinaties vitaminen en mineralen. En: het is nog heel erg lekker ook.

Vers en gedroogd verkrijgbaar

Bijna alle zeewier wordt geïmporteerd, vooral vanuit Azië. De teelttechnieken daar zijn veelal vervuilend en het is vaak onmogelijk te achterhalen wat er wel en niet in het product aanwezig is. Duurzame zeewierteelt gebeurt zonder gebruik van meststoffen en zonder bestrijdingsmiddelen. Het groeit in de natuurlijke omgeving door in het zeewater aanwezige voedingsstoffen, het zonlicht en de getijdestroming. Het oogstseizoen van Zeewaar loopt van maart tot en met oktober. De seizoenwieren, zoals zeesla, royal kombu, wakame en bessenwier, zijn dan vers te koop. In gedroogde vorm zijn ze het hele jaar verkrijgbaar.

Pionieren en de markt opbouwen

In Nederland bestaat geen keten of productschap, en er is weinig kennis van commerciële zeewierteelt voor consumptie. Zeewaar investeert daarom veel in samenwerking met andere bedrijven, kennisinstituten, onderwijsinstellingen en overheden om deze nieuwe Nederlandse industrie op te bouwen.

Vorig jaar is Zeewaar op kleine schaal gestart met de teelt, verwerking, verpakking en verkoop aan groothandels, detailhandels en producenten. "Inmiddels weten we dat consumenten erg graag onze Zeeuwse delicatessen willen proberen, maar dat het tijd gaat kosten om onze lijn via de grotere ketens voor iedereen beschikbaar te maken."

Doe je mee?

Om hun bedrijf verder uit te bouwen, zijn Rebecca en Jessica een crowdfundingcampagne gestart. Als je meedoet, hoor je bij de eerste groep mensen die de unieke Zeeuwse delicatessen kan proeven. Je kunt ook een bezoek brengen aan de boerderij. En natuurlijk help je de zeewierboerderij verder te ontwikkelen en op te schalen, zodat de Zeewaar-producten zo snel mogelijk in heel Nederland verkrijgbaar kunnen zijn. 

Vriend van Nudge

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Supernudger 21 juni 2014

Hoe zgn. schoon is de Oosterschelde nu echt?
Zijn er gegevens over dit 'schone' water?

Supernudger 31 augustus 2014

Goed bezig dames nog personeel nodig ?