Hockeywereld heeft grote duurzame ambities

Meer dan 25 hockeyverenigingen doen al mee aan de actie van Nudge en ABN AMRO en maken hiermee kans op een gratis watertappunt. Duurzaam Verenigen inventariseerde welke duurzame maatregelen clubs zoal voorstellen en hoe duurzaamheid leeft bij deze hockeyclubs. Deze clubs vinden verduurzaming belangrijk en hebben bij aanmelding aangegeven welke duurzame maatregelen bij hen mogelijk zijn.


  • Door

    Team Nudge

    27 juni 2014

Grote diversiteit

De aanmeldingen kennen een opvallend grote diversiteit in onderwerpen, omvang van maatregelen en deelnemers. Er worden relatief kleine ingrepen genoemd zoals afval scheiden, recycling (kleding, cartridges, oude mobieltjes) en lichtsensoren in de kleedkamers. Maar ook meer ingrijpende maatregelen zoals zonnepanelen, LED-buitenverlichting en het hergebruik van (sproei)water staan op de verlanglijst bij enkele verenigingen.

Club in oprichting: vanaf de start

Ook in deelnemers is een grote diversiteit zichtbaar. Elke vereniging is anders en heeft ook zijn eigen kansen voor verduurzaming. HC Spaarndam, bijvoorbeeld, is in oprichting. Het veld ligt er, maar het clubhuis is nog niet eens gebouwd. Dit betekent dat duurzaamheid meteen – bij de start – in het DNA van de club kan worden opgenomen. Het mooie is dat dit ook lijkt te gebeuren en dat er bij opbouw gedacht wordt aan duurzame oplossingen.

Grote vereniging: andere prioriteiten

BHV Push uit Breda is juist al geruime tijd op weg en heeft hele andere prioriteiten te stellen als het gaat om verduurzaming. Deze vereniging heeft een enorm aantal leden (2400) en de heren zijn gepromoveerd naar de hoofdklasse. Dit betekent meer publiek, een hoog (hoger) energieverbruik en een flinke berg afval. Niet gek dat de vereniging hier nu aandacht aan wil geven. Het bepalen van prioriteiten is dus mede afhankelijk van de samenstelling van de vereniging en de staat van de accommodatie.

Waarmee en hoe aan de slag?

Bovenstaande voorbeelden geven al aan dat elke vereniging zijn eigen unieke situatie kent met bijbehorende uitdagingen en kansen op het gebied van verduurzaming. Het geeft ook de diversiteit aan van een onderwerp als duurzaam verenigen. Wat voor een vereniging je ook bent, de mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt en uiteenlopend van kleine snelle veranderingen tot grote bouwkundige aanpassingen. De logische vraag is dan ook: waarmee en vooral hoe ga je aan de slag?

Goed voorbeeld doet volgen

De meeste deelnemende verenigingen hechten erg aan de voorbeeldfunctie die zij hebben. Geldbesparing is vaak een legitiem motief voor verduurzaming, maar dit komt bij geen van de hockeyverenigingen terug in de motivatie voor deelname (gaat het zó goed met de hockeysport?). Duurzaamheid onder de aandacht brengen bij leden (kinderen!) en bewustwording over het verbruik van water en energie zijn de meest genoemde argumenten.

Klein beginnen

Door te beginnen met kleine zichtbare verbeteringen is de kans op navolging groter. Biologisch afbreekbare bekers, fruit in de kantine en papierinzameling zijn hier voorbeelden van. Dit soort kleine successen geeft energie en maakt het leuk om verder te gaan. Bovendien is het voor iedereen zichtbaar dat er wat aan het gebeuren is. Dit vergroot de kans op betrokkenheid en inzet van leden en succesvolle verduurzaming op de lange termijn.

De actie: een watertappunt

Een watertappunt is bij uitstek geschikt als zichtbare en duurzame verbetering. Als duwtje in de rug biedt ABN AMRO daarom in samenwerking met waterbedrijven Vitens en PWN een gratis watertappunt aan voor vier hockeyclubs die stappen zetten om te verduurzamen. Aanmelden kan tot 1 september 2014. Tussen 15 september en 15 oktober kan er gestemd worden op de verenigingen die andere nudgers hebben aangemeld.

Voorbeeld van een duurzaam clubhuis: AthenA Amsterdam

 

Stichting Duurzaam verenigen biedt verenigingen concrete oplossingen om de betrokkenheid van leden bij verduurzaming te vergroten. De website www.duurzaamverenigen.nl biedt voorbeelden en inspiratie voor sportclubs. Meer weten of samenwerken? Neem contact op met Lucas (lucas@duurzaamverenigen.nl) of Pieter (pieter@duurzaamverenigen.nl). 

Vriend van Nudge

Schreeuw het van de daken!


Reacties 1

Ineke Spapé 2 juli 2014

En nu niet meer met de Volvo, maar met de fiets naar de hockey, aangevoerd door de 'hockey-mom'


Gerelateerde blogs