Kweek de lucht in met een GroenteRaket!

Hoe kweek je 50 planten op 1 vierkante meter? Ga de hoogte in met de GroenteRaket! Je composteert je eigen groente-afval en kweekt je eigen groenten, kruiden en bloemen.


De groenteraket is een slimme vertikale tuin en composthoop in één. Ter grootte van een regenton op pootjes. In het midden van de ton staat een brede buis met gaten - de wormenbuis. Rondom de wormenbuis wordt de ton gevuld met aarde. In de regenton zijn sleuven aangebracht, waar je je planten in zet. 

In de wormenbuis leg je eerst een laagje aarde, dan stop je de wormen erbij en vervolgens gooi je er je GFT bovenop: groente, fruit, papier, karton en etensresten. De GFT gaat composteren en de wormen breken de compost af tot aarde en wormenthee. De wormenthee wordt onder de ton in een emmer opgevangen. Dat is ook weer prima meststof. Als de middenbuis helemaal is omgezet tot aarde haal je deze compost er via een klep aan de onderzijde uit. Door de wormen is de groenteraket een gesloten systeem waarbij de aarde continu wordt bemest en luchtig gehouden door de wormen.

Geweldig idee! Zo kun je zelfs op een Amsterdams balkonnetje op driehoog achter je eigen groente kweken én je eigen GFT hergebruiken!

Wil je meer lezen over dit systeem? Je vindt heel veel informatie én inspirerende foto's op de website van het Amerikaanse Garden Tower Project. En volg de GroenteRaket-Facebookpagina.

Zelf eentje maken? Of bestellen?

De groenteraket wordt grotendeels gemaakt van afgedankte materialen: een kunststof vat, een autoband met velg, wat stalen buizen. DutchDesignStarter organiseert in Amsterdam de workshop Pret met de Groenteraket, waar je zelf een groenteraket kunt maken. Ook verkopen ze de groenteraket kant-en-klaar, met tips hoe je hem moet gebruiken.

Crowdfunding voor mobiele werkplaats

Binnenkort starten DutchDesignStarter, Rocketeers en BeeCare een crowdfunding campagne. Ze willen een mobiele werkplaats inrichten om in wijken, op scholen, festivals en bijeenkomsten met zoveel mogelijk mensen groenteraketten kunnen gaan maken.

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 6

Ireen Laarakker 1 juli 2014

Dank voor het plaatsen. Ik las net een ander blog op nudge over de aardbeientoren. daar zag ik dat je die van PVC maakt. In de eerste versie deden wij dat ook bij de groenteraket. Maar bij warmte komt er chloor vrij. dus zijn we overgestapt op HDPE (high density Poly Ethyleen).

Hansje Huson 1 juli 2014

Hoi Ireen, dank voor je reactie. Ik ga het aanpassen in het bericht. En succes met de GroenteRaket - geweldig dat jullie hem breed willen introduceren in Nederland! Had vorig jaar al verlangend naar de Garden Tower zitten kijken, kom er graag een keer eentje maken bij jullie.

Supernudger 1 juli 2014

[…] elkaar. Een uitgebreide (engelse) handleiding vind je op Urbangreenspace. Update: Ireen (van de Groenteraket) adviseert om geen PVC te gebruiken, maar een buis van HDPE te kiezen. Dat materiaal wordt gebruikt […]

Supernudger 2 juli 2014

Ga deze mail doorsturen naar een belangstellende in Belgie.

Ireen Laarakker 3 juli 2014

O, wat ik nog moet vertellen: het onderstel is inmiddels niet meer van die autovelg (was toch wat te lomp en bewerkelijk, en lastig met transport). We maken het nu van paaltjes van gerecycled plastic. Ik zal na afloop van de workshop direct wat foto's plaatsen op de facebook pagina.

Ireen Laarakker 13 november 2014

De crowdfundcampagne is online op http://www.oneplanetcrowd.nl/project/balkonton. Hiemee willen we €5000 bij elkaar brengen voor een mobiele werkplaats. Zodat we de workshop door heel Nederland kunnen geven.
Je kunt via de campagne inschrijven voor een workshop in het voorjaar, of een DHZ pakket of een kant en klare Balkonton (met leuke korting) bestellen.

ook doneren we 1 Balkonton aan een basisschool. Nomineer een basisschool van je keuze op https://www.facebook.com/balkonton (en fijn als je ons dan meteen even liked).