Billboard haalt drinkwater uit lucht

Hij staat in Lima, Peru: een billboard dat drinkwater uit de lucht haalt. Eigenlijk is het een advertentie om jongeren te werven voor een studie aan een technische universiteit. Om te laten zien dat je met zo'n studie lokale problemen kunt oplossen. Zoals het tekort aan drinkwater.


  • Door

    Team Nudge

    1 juli 2014

Lima ligt midden in woestijngebied. Meer dan 1 miljoen inwoners hebben geen toegang tot kraanwater. Ze zijn afhankelijk van waterdistributie via tankwagens of halen hun water uit bronnen, die vaak vervuild zijn. Ondertussen is de luchtvochtigheid in Lima enorm hoog - ergens tussen de 80 en 98%.

Het idee om water uit de lucht te halen, lag dus voor de hand. Het billboard werkt op basis van omgekeerde osmose. De vochtige lucht wordt gecondenseerd, gefilterd en in een tank opgeslagen. Het billboard produceert zo'n honderd liter water per dag. Het osmoseproces vraagt elektriciteit. De kosten daarvan moeten worden betaald uit de advertentie-inkomsten van het billboard.

 

In feite doet het billboard niks anders dan de ontvochtiger die je misschien in de kelder hebt staan. In kleinere vorm is zo'n drinkwater-apparaat ook al op de markt. De vraag is natuurlijk of dit een rendabele oplossing is om op grote schaal toe te passen - bijvoorbeeld in combinatie met zonne-energie.

Overigens, de campagne is geslaagd. Sinds het billboard er staat, krijgt de universiteit zo'n 30% meer aanmeldingen van nieuwe studenten.

Meer lezen over dit project? 

       

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0


Gerelateerde blogs