Vakantietip: ook natuurlijke zeep is slecht voor de natuur!

Toch nog even een hardnekkig misverstand uit de wereld helpen, nu iedereen zijn tentjes van de zolder haalt. Ook natuurlijke en biologisch afbreekbare zeep zijn schadelijk in de natuur. Dus ga je ergens wild kamperen? Gebruik dan geen zeep!


  • Door

    Team Nudge

    1 juli 2014

Dat zeep van natuurlijke materialen is gemaakt of biologisch afbreekbaar is, maakt het niet milieuvriendelijk. Het blijft een chemisch goedje - als je zelf zeep maakt, heb je niet voor niks dikke handschoenen en een veiligheidsbril nodig.. 

Natuurlijk is het veel beter om biologisch afbreekbare zeep te gebruiken. De directe impact op het milieu is echter niet minder. 'Biologisch afbreekbaar' wil gewoonlijk zeggen dat minstens 90% binnen 6 maanden wordt afgebroken tot water, CO2 en biomassa. Maar sommige materialen doen er jaren over om te composteren - heb je wel eens van dat knisperende 'afbreekbare' plastic van groente of fruit op je composthoop gegooid? Dat vind je nog even knisperend in je compost terug.

Hoe gebruik je zeep in de vrije natuur?

Bacteriën in de bodem zijn verantwoordelijk voor de biologische afbreekbaarheid. Wanneer zeep in een rivier of meer belandt, wordt het dus niet afgebroken. Als je toch zeep wilt gebruiken om jezelf of je kleren te wassen, zorg dan dat je tenminste een meter of 60 uit de buurt van stromend water blijft. Kies voor een merk dat 100% biologisch afbreekbaar is en geen fosfaten bevat (bv bij buitensportzaken). Gebruik er zo min mogelijk van. Graaf een putje om je afvalwater op te ruimen, zodat het niet verder verspreidt en de bacteriën in de bodem het zo effectief mogelijk kunnen afbreken.

Milieuvriendelijke alternatieven: wassen zonder zeep

In de meeste gevallen heb je helemaal geen zeep nodig. Gebruik een washand: met warm water en een beetje scrubben krijg je bijna alles schoon. Hardnekkig vuil kun je wegschuren met een beetje nat zand of kleine steentjes. Of gebruik de natuurlijke saponinen uit planten. Vaak concentreren die zich op een plek waar je schuim op het water ziet. Dit schuim kun je ook als zeep gebruiken. Om ziektekiemen te doden, kun je antibacteriële zeepvrije wasgel op basis van alcolhol gebruiken. Die gebruik je zonder water.

Fijne vakantie!

Een beetje scheikunde: hoe vervuilt zeep het milieu?

De ingrediënten van zeep zijn op verschillende manieren belastend voor het oppervlaktewater. De volgende aspecten spelen een rol:

  1. Biologische afbreekbaarheid: kan een stof door bacteriën en/of andere levensvormen kan worden 'opgegeten'? De secundaire stoffen, waarin een product is uiteengevallen, kunnen even schadelijk of zelfs schadelijker zijn. De afbraak ven aan product kan heel veel tijd en zuurstof in beslag nemen zodat het op deze manier heel wat schade kan berokkenen aan het waterleven.
  2. Eutrofiëring: een teveel aan voedingstoffen zorgt voor algengroei in het oppervlaktewater. Door het overaanbod van voedsel (=fosfor) bedekken algen het hele oppervlak en zorgen voor een zuurstoftekort in het water. Het waterleven stikt letterlijk een donkere dood.
  3. Toxiciteit: de meeste wasactieve stoffen zijn al in een lage dosis toxisch voor waterorganismen. Ook voor de mens leiden heel wat stoffen tot irritaties, allergieën, huiduitslag en eczeem.
  4. Bio-accumulatie: de opstapeling van stoffen in het vetweefsel van organismen. Hoe verder in de voedselketen, hoe sterker het effect van de stof.

Meer weten? Op de website van de Nederlandse Zeepfabrikanten lees je meer over de milieubelasting van zeep. 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0