15 miljoen watermanagers, op dat ene kleine stukje aarde

In het kader van onze themamaand water geeft Waterschap Hollands Noorderkwartier een kijkje achter de schermen.  Bastiaan Beentjes, Projectleider Watersystemen, vertelt hoe jouw achtertuin niet zo veel verschilt van de polder.


"Merk jij er al iets van? Dat het vaker enorm plenst, met grote stortbuien? Het klimaat verandert. De bodem daalt, en Nederland verstedelijkt. We zullen er meer last van krijgen. In steden en dorpen kan het water niet zomaar weg. Dat gaat allemaal de riolen in, die vervolgens overlopen. Straten lopen dus sneller en vaker onder. We kennen de beelden allemaal wel van televisie. Nu hoor ik je denken, wat kan ik daaraan doen? Daar is de overheid toch voor? Nou, watermanagement werkt in het groot, maar de principes ervan werken evengoed in het klein.

Werk met een waterreservoir

Neem onze achtertuinen en terrassen. Het is als met de polders waar Nederland bekend om staat. Je wilt niet dat ze onderlopen, of te nat worden. Verdroging wil je natuurlijk al helemaal niet. In de polders gebruiken we sloten als een waterreservoir. Daarvoor moet je een stuw aanleggen. Een klep in het water, die omhoog en omlaag kan. En die de waterstand regelt. Zeggen de weersvrouwen dat het gaat stortregenen? Dan gaat de klep omhoog. Zo wordt het water op hoge plekken vastgehouden, en blijft het aangrenzende land in de laag gelegen delen van de polder droog. Is de weersvoorspelling dat er heel droog weer aankomt? Dan gaat de klep ook omhoog, en houden we het water vast. Zo blijft er voldoende water voor gewassen op aangrenzende akkers en weiden met dorstige koeien.

De stuw in de polder is net als een regenton in je achtertuin. Met die regenton heb je een waterreservoir voor een droge zomer. Sproeien met regenwater - zo bespaar je kostbaar kraanwater. Zijn er daarentegen grote plensbuien voorspeld? Dan spaart je regenton het riool juist door het regenwater op te vangen. Dan moet je natuurlijk wel alvast even een paar dagen voor de buien je regenton legen. Ik zie het al voor me, 15 miljoen watermanagers, op dat hele kleine stukje aarde...

Wie vindt de slimme regenton uit?

Maar we zijn met z'n allen druk. En je hebt er zomaar een dagtaak aan. Als waterschap zetten we in de polders daarom veel technische snufjes in. De slimme stuwen spelen zelf in op de weersveranderingen. Die gaan automatisch omhoog en omlaag. Ook vindt digitaal overleg plaats tussen de stuwen over de locaties waar water tekort is en waar water kan worden opgevangen. Dus dat is lekker efficiënt. Nieuwe technologie biedt een scala aan mogelijkheden. Ook voor de regenton. Stel je voor, dat we een slimme regenton zouden hebben die dat ook allemaal kan? Uitgerust met sensoren, wifi en bluetooth. Ik zie het al voor me. Een stadswijk waar regentonnen met elkaar via de nieuwste technologie met elkaar communiceren. En straten drooghouden. Is dit fictie of werkelijkheid? Ik ben benieuwd wie de regenton van de toekomst gaat uitvinden!" 

Vriend van Nudge

Schreeuw het van de daken!


Reacties 1

Supernudger 23 juli 2014

Mooi stuk dat de mogelijkheden van micro watermanagement en nieuwe technologie beschrijft. Amsterdam Rainproof is een groot voorstander van deze slimme watertonnen. Om de stad Amsterdam voor te bereiden op extreme buien hebben we ook juíst micro water management nodig!