Loop het chemieschap in het tuincentrum voorbij

In het kader van onze themamaand water geeft Waterschap Hollands Noorderkwartier een kijkje achter de schermen. Henk Bouman, adviseur waterbeheer, breekt een lans voor ouderwets schoffelen.


  • Door

    Team Nudge

    23 juli 2014

"Het is hoog zomer. Alles groeit en bloeit, op naar het tuincentrum voor een schoffel. Net binnen stuitte ik op schappen vol insecticiden, onkruidbestrijdingsmiddelen, en middeltjes tegen schimmels. Het chemieschap noem ik het wel eens. Allemaal van die middeltjes. Sommige etiketten schreeuwen 'milieuvriendelijk' en 'afbreekbaar'. Net als met zwerfafval, duurt dat wel even. Die middelen verdampen, en komen uiteindelijk ook in ons drink- en natuurlijk zwemwater. Waar ze gebruikt worden komen ze in het milieu. Gelukkig meestal in heel lage concentraties.

'Niet overdrijven!', wordt wel eens tegen me gezegd en 'het valt wel mee!'. Geen punt, want zelfs de kenners zijn het er onderling niet altijd over eens. Gelukkig doet het RIVM binnenkort onderzoek naar de risico's voor mensen. Toch weten we uit onderzoek al veel over wat bestrijdingsmiddelen met het milieu doen. Veel middeltjes tegen mieren en wespen zijn bijvoorbeeld ook extreem giftig voor nuttige en mooie insecten, zoals waterinsecten. Gelukkig dat al deze kennis er is. Als waterschap werken wij samen met andere overheden dagelijkse aan de kwaliteit van het water. Aan het oppervlaktewater in sloten en beken - zoals we dat in het jargon noemen.

Sloten zijn net als je vijver. Hoe schoner het water, hoe gevarieerder de begroeiing en hoe meer waterdieren. Zo kijken we ook naar de sloten. Het water houden we nauw in de gaten. Een miljoenste deel van een grammetje bestrijdingsmiddel, kan een liter water al ernstig vervuilen. Oh ja, en ook alle tuinmiddeltjes die verdampen, komen weer in het regenwater en als ze wegspoelen weer in de sloot. Wetenschappers zijn bezorgd over deze kringloop. Bijen, andere insecten en de vogels die van deze insecten leven, hebben er grote last van. Denk aan de spreeuw, veldleeuwerik, boerenzwaluw en de ringmus.

Kan jij er wat aan doen, in je eigen tuin? Bladluis hoef je niet meteen te verwijderen. Als je even geduld hebt, komen er andere hongerige insecten op af die bladluis eten. Agrariërs weten inmiddels dat het vaak niet nodig is om al bij de eerste plaaginsecten de spuit van stal te halen. Langs akkerranden zaaien zij een strook met bloemen. Dat trekt zweefvliegen, gaasvliegen, sluipwespen, lieveheersbeestjes en roofwantsen aan. Dit zijn de natuurlijke vijanden van plaaginsecten, zoals bladluis.

En verder? Onkruid kun je schoffelen. Tussen stoeptegels en straatwerk schrob of schraap je het weg. Of gebruik een brander. Zo simpel is het eigenlijk. Voor frisse lucht en schoon water, loop ik meteen het chemieschap voorbij, op naar de afdeling tuingereedschap. Goed gereedschap is het halve werk!" 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0