Minder maaien, minder sproeien!

In het kader van onze themamaand water geeft Waterschap Hollands Noorderkwartier een kijkje achter de schermen. Adri Terhoeve, specialist beheer Cluster Waterkeringen en wegen, legt uit dat je je gras het beste wat minder kunt maaien.


"We werden deze zomer dan misschien geen wereldkampioen voetbal, maar onze graskennis is onverslaanbaar. Zonder gras is Nederland onveilig. Gras houdt onze dijken in topconditie. Zoals zonnecrème onze huid beschermt, werkt gras voor een dijk. Juist in de zomer doen we er als waterschap alles aan om het gras in topconditie te houden. In Noord-Holland al gauw zo'n 1.500 kilometer.

Gras op de dijken sproeien, dat is dus onbegonnen werk. We laten het daarom net iets langer groeien. Zodat de graswortels dieper de grond ingaan. We houden het wel kort, maar niet te kort. Dat is een kwestie van slim maaien. En zorgen dat schapen niet volledig hun gang kunnen gaan. Zo verdroogt het gras minder snel, en is de dijk beter beschermd. Thuis kun je de grasmachine ook prima afstellen, net als de maaimachines van een waterschap. En ach, iets minder kort doet niet af aan dat zomerse tafereel in je tuin.

Hoe houd je die grasmat in je achtertuin, pardon gazon, dus in conditie? Heel simpel eigenlijk: minder maaien, minder sproeien. Als je het wat langer laat groeien (in elk geval een centimeter of vijf!), kan het beter tegen de zon en heeft het minder water nodig. Langer gras voor een beter milieu? Soms kan het inderdaad heel simpel zijn.

We willen onze achtertuin op warme dagen graag verwennen, vaak met veel sproeiwater. Jaarlijks sproeit een huishouden gemiddeld 2.200 liter kraanwater. Heel begrijpelijk, maar je bereikt er het tegenovergestelde effect mee. Dat weten we als waterschap van onze dijken. Veel water maakt graswortels lui, dat geldt voor alle planten. Ze blijven steken in het bovenste grondlaagje, en groeien niet verder de grond in. Terwijl het daar juist vochtiger is. Je gazon kan zichzelf zo water geven, en verdroogt dus minder snel. Veel sproeien is dus juist niet goed voor de conditie van je gazon! En als je al sproeit, doe het dan niet elke avond. Sproei liever één keer per week wat langer.

Daarom zie je ook bijna nooit bomen op de dijk: ze onttrekken heel veel vocht. En door de boomschaduw groeit het gras ook minder goed. Wat gebeurt er eigenlijk op een dijk als het gras verdort of niet in topconditie is? Zonder gras hebben zon en wind bij droogte vrij spel. Sommige dijken bestaan uit klei en veen. Een veendijk kan uitdrogen. Dan ontstaan scheuren. Dat is een risico. Een dijk kan gaan lekken. Of beter gezegd, het water dat de dijk moet tegenhouden kan door de scheurtjes heenlopen. In het slechtste geval gaat deze dijk 'drijven'. Een grasmat beschermt ook tegen dijkerosie, die kan ontstaan door hoog water en golfslag. We houden het weer daarom nauw in de gaten."

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0