Daan Roosegaarde en Heijmans: 'Smart Highway'

Daan Roosegaarde ontwerpt niet met als doel kunstobjecten in het museum te hangen, maar om er het landschap een update mee te geven. Bijvoorbeeld met de slimme snelweg, de ‘Smart Highway’ die hij in samenwerking met - Vriend van Nudge - Heijmans ontwikkelt. Een innovatie die goed past bij het thema van Nudge deze maand: duurzame mobiliteit.


Smart Highway: bullshit meets beauty

Daan houdt zich als kunstenaar bezig met asfalt, een niche prduct en daarom een onverwachte keuze. Daan: "De snelweg van de toekomst ontstaat niet alleen in het asfaltlaboratorium van Heijmans, maar ook in onze ontwerpstudio. Dat wij, de kunst en de wegenbouw, normaal gesproken niks met elkaar te maken hebben, vind ik juist een sterke kant van onze samenwerking. Het is net West-Side Story: twee gangs die niks met elkaar te maken hebben, maar elkaar vinden in de liefde voor de toekomst voor het Nederlands landschap.

Innovatielab

Ik zie de Smart Highway als een soort lab van ideeën en innovaties. We denken daarin na over hoe de weg van de toekomst eruit ziet. En over hoe wij willen dat die eruit ziet. We volstaan niet met een paar zonnepaneeltjes langs de weg en een bord dat zegt: ‘Dit is de weg van de toekomst!’ We willen automobilisten fysiek laten ervaren hoe het is om daar te rijden. Denk aan smart lighting: waar je rijdt is het licht. Dat is bovendien duurzaam, want je hoeft niet de hele snelweg de hele nacht te verlichten. We praten ook over een dynamische signalering met thermochromische verf, die met de temperatuur van kleur verandert. We kunnen inductielussen in het wegdek leggen, op een soort speciale spitsstrook die alleen voor elektrische auto’s is bestemd. Zo promoot je elektrisch rijden. De weg kan zelf energie opwekken, bijvoorbeeld met piëzo-kristallen of door stroom op te wekken uit het gras in de berm. En bedenk eens wat er allemaal mogelijk wordt als je de snelweg koppelt aan sociale media!

De toekomst gaat voor mij over relaties uitlokken, om missing links in te vullen. De mensen die ik binnen Heijmans heb gesproken zijn vakfreaks, die weten alles over mobiliteit. Dat soort vakmanschap wordt vaak niet herkend door het grote publiek. Dat is gedeeltelijk omdat er maar één kant van de hersenhelft wordt benaderd en er niet goed wordt gecommuniceerd. Zo’n Smart Highwayproject met Heijmans laat deze werelden met elkaar versmelten. Het is één van mijn love baby projects. Het laat zien wat er óók kan, wat innovatie is.  Ik wil de wereld een update geven.

Pioniersmentaliteit

We lopen tegenwoordig eerder tegen mentale restricties aan dan tegen technologische. Ooit waren Nederlanders goed in het realiseren van een grote visie. Zo zijn de deltawerken of de Afsluitdijk tot stand gekomen. Die pioniersmentaliteit zijn we kwijt in Nederland, in Europa. Ik mis dat en ik wil hem weer terugkrijgen. De Smart Highway gaat daarover: het nieuwe Nederland dat durft een uitspraak te doen, ook internationaal. Samen met Heijmans bekijken we wie een Smart Highway koopt, wat het kost, hoeveel stroom het oplevert, hoeveel het vraagt. Zo trekken we de twee werelden van beauty en bullshit naar elkaar toe."

 

Bekijk ook de Smart Highway in De Wereld Draait Door en op CANVAS in het programma TerZake.

Deze blog bevat delen uit het artikel: 'Smart Highway: bullshit meets beauty'.

Vriend van Nudge

Schreeuw het van de daken!


Reacties 1


Gerelateerde blogs