Zeeman voert statiegeldtas in

Een prima initiatief van Zeeman: de statiegeldtas. Om het milieu te ontzien, gaat de textielketen de plastic tassen afschaffen. Als je geen eigen tas bij je hebt, kun je voor 1 euro een statiegeldtas kopen. Bij inlevering krijg je altijd je geld terug, ook als de tas vuil of stuk is.


  • Door

    Team Nudge

    14 augustus 2014

Na een succesvolle test in de regio's Tilburg en Amsterdam is Zeeman nu gestart met de landelijke introductie. De duurzame statiegeldtas is gemaakt van 100% recyclebaar polyester en vele malen opnieuw te gebruiken. Hij is verkrijgbaar in de kleuren blauw en geel. Aan de tas zit een opbergzakje vast.

Wie volgt?

zeeman.statiegeld advertentieDe statiegeldtas is een initiatief dat navolging verdient, vinden wij bij Nudge. Want er is nog veel werk aan de winkel als het gaat om het terugdringen van de gigantische berg verpakkingsplastic.

Minder tasjes en zakjes bij supermarkten?

Als het gaat over vermindering van het aantal plastic tassen wordt altijd verwezen naar de supermarkten. Daar zijn tegen betaling alleen nog de steviger plastic tassen verkrijgbaar. Op elke verkochte plastic boodschappentas zit een milieuheffing van circa 1 cent. De opbrengst van deze heffing gaat naar het Afvalfonds Verpakkingen. Het is echter niet duidelijk of dit er ook voor zorgt dat consumenten al met al nu minder plastic tassen kopen en of de tassen niet alsnog na eenmalig gebruik in de afvalbak belanden. Het KRO-televisieprogramma De Rekenkamer berekende dat supermarkten miljoenen euro’s verdienen aan de verkoop van plastic tasjes. Ook P+ is kritisch: "De rol met plastic zakjes achter de kassière is inderdaad uit de AH verdwenen. Maar daarmee zijn de ‘gratis, niet gevulde verpakkingen’ zoals ze omschreven staan in artikel 3 van het Ontwerpbesluit Beheer Verpakkingen niet verdwenen. Bij de groenten liggen dezelfde rollen nog steeds. Na wijziging van de broodafdeling kwam er in de Albert Heijn zelfs een bijzonder aanbod van nieuwe zakjes bij: geperforeerd plastic, met een afsluitend touwtje. Deze extra vervuiling staat haaks op Europees en Nederlands overheidsbeleid, dat erop is gericht de hoeveelheid verpakking te verminderen."

En in andere winkels?

In bijna alle andere winkels worden plastic draagtassen nog gewoon gratis meegegeven. Een onderzoek van brancheorganisatie Nederlandse Detailhandel laat zien dat betaalde tasjes en meer voorlichting aan consumenten zorgt dat het aantal plastic tasjes fors vermindert. In de testperiode eind 2013 daalde het aantal uitgedeelde tasjes met 48 tot 77 procent. Maar tot concrete vervolgstappen lijkt het onderzoek nog niet te hebben geleid. De simpele vraag 'Gaat het zo mee?' zorgt dat 50% minder plastic tasjes worden uitgedeeld. De detailhandel noemt de gratis plastic tasjes een service aan de klant. Maar het terugdringen van de stortvloed aan plastic tasjes lijkt te kunnen rekenen op brede instemming van consumenten. In een poll van de Telegraaf stemt tweederde van de lezers voor de afschaffing van plastic tasjes en noemt de statiegeldtas een goed alternatief. Het plaatsen van een Tassenbol is een manier om te zorgen dat plastic tassen vaker worden gebruikt.

Overheid dreigt met maatregelen

Het bedrijfsleven verwijst naar diverse convenanten, maar het kabinet dreigt ondertussen met maatregelen tegen plastic tasjes. Als de Nederlandse detailhandel niet met een afdoende concreet plan komt om het uitdelen van plastic tasjes terug te dringen, wil staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu met een dwingende wetgeving komen. En ook de Europese Commissie kiest voor verdere stappen. In april stemde Europees Parlement voor plannen om de Europese plastic tasjesberg in vijf jaar met 80 procent terug te dringen. In 2020 willen de gezamenlijke overheden een totaalverbod op gratis plastic wegwerptasjes in winkels. Er zijn overigens grote verschillen tussen de lidstaten. In Denemarken en Finland gebruiken mensen bijvoorbeeld gemiddeld 4 plastic zakjes, terwijl inwoners van Polen, Portugal en Slowakije er maar liefst 466 per jaar meenemen.

Een paar feiten over plastic tasjes

  • 92% wordt eenmalig gebruikt
  • Elk jaar worden in Nederland 1,4 miljard plastic tasjes uitgegeven
  • Dat is 200 per persoon per jaar
  • Gemiddeld wordt een plastic tasje 12 tot 20 minuten gebruikt
  • Plastic heeft 1000 jaar nodig om te verteren

Meer feiten en cijfers over de milieuimpact van plastic tassen vind je op de Dordtse site www.plastictasvrij.nl. Een overzicht van beleid en standpunten vind je op www.voorkomverspillingtassen.nl.

Dus, welke winkelketen volgt het goede voorbeeld van Zeeman?

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 3

margriet liefting 14 augustus 2014

GEWELDIG INITIATIEF, NU DE REST VAN DE WINKELS NOG! .........maar ga in eerste instantie met je eigen boodschappentas op pad......

Manette Schönfeld 14 augustus 2014

`Toevallig zag ik dit gisteren al in Arnhem; geweldig initiatief! Maar ik heb altijd al mijn eigen tas bij me....

Supernudger 1 september 2014

[…] rieten mand om boodschappen in te doen. Maar voor de onverwachte kleine boodschap heeft de Zeeman de statiegeldtas ingevoerd. Een handig stoffen tasje, gemaakt van 100% recyclebaar polyester. Aan de tas zit een […]