Start2Stop maakt je oudere auto 6% zuiniger

Zomaar 6% benzine of diesel besparen? Dat is het effect van de start-stopsystemen die in de meeste nieuwe auto's zit ingebouwd. Zo'n elektronische module zet je motor uit als je stilstaat en start vanzelf weer als je wilt wegrijden. Duurzaam ondernemer Marck Mulder ontwikkelde de module start2stop die je ook in oudere auto's (vanaf 2006) kunt inbouwen.


  • Door

    Team Nudge

    21 augustus 2014

Met de eenvoudige, slimme techniek wil de Nederlandse startup zoveel mogelijk auto's op de weg zuiniger maken. Als je jaarlijks zo’n 24.000 km rijdt en een gemiddelde benzineauto hebt, dan bespaar je zo’n 200 euro per jaar. Na 17 maanden heb je het systeem dan terugverdiend. De besparing is groter als je veel in druk verkeer rijdt of in de file staat. Met de calculator op de website van start2stop reken je zelf eenvoudig uit hoeveel CO2 je bespaart en wat jouw terugverdientijd is.

Aanzienlijke reductie

Het start-stop systeem is een klein kastje dat onder het dashboard van je auto gemonteerd wordt. Het zorgt voor een aanzienlijke reductie van CO2-emissies, brandstofgebruik en fijnstofuitstoot. Het systeem is intelligent. Het checkt vooraf of de wielen stil staan, of de accu voldoende stroom heeft om weer te starten en of de temperatuur van de motor goed is. Het hangt van het type auto of het type motor af wanneer het systeem de motor uitschakelt. Ook in auto's van vóór 2006 zou het systeem ingebouwd kunnen worden, maar dat is veel duurder. Dit komt door de elektronica in auto's, die zich de afgelopen jaren snel ontwikkeld heeft.

Minder dan 10% autovloot jaarlijks vernieuwd

Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van duurzame mobiliteit: nieuwe zuinige auto’s, hybride auto’s, elektrische auto’s, Het Nieuwe Rijden, Slim op Weg, Band Op Spanning, aardgas en groengas retrofit en verschillende succesvolle initiatieven voor autodelen, zoals Snappcar en MyWheels. Het duurt alleen een flinke tijd voordat we als samenleving de vruchten gaan plukken van de nieuwe generatie zuinige auto's. Elk jaar wordt namelijk slechts 10% van de autovloot vernieuwd. Auto's van particulieren gaan gemiddeld zo'n zestien jaar mee. Lease-auto's worden ongeveer elke vier jaar vervangen, maar ook die hebben vaak nog geen start-stopsysteem. In Nederland rijden ruim 2,5 miljoen auto's rond met bouwjaar 2006 of later. Wereldwijd zijn er zelfs 200 miljoen auto's die alsnog met een start-stopsysteem kunnen worden uitgerust. Achteraf (retrofit) vergroenen van auto's is daarmee een belangrijke aanvulling op de huidige alternatieven.

Op hetkanWel lees je een interview met Marck Mulder.

Vriend van Nudge

Schreeuw het van de daken!


Reacties 1

Supernudger 23 augustus 2014

Cool man, go, go, go, don't stop!