Van Groningen naar Kopenhagen met de Hansa Green Tour

Vorig jaar reden Karl en Pepijn mee in de Hansa Green Tour, een jaarlijks terugkerend evenement waar duurzame mobiliteit en energie centraal staan. Roel Swierenga, Vriend van Nudge, en organisator van de Hansa Green Tour doet verslag van de editie van 2014!


  • Door

    Team Nudge

    21 augustus 2014

"Na een lange voorbereiding ging onze vijfde editie van de Hansa Green Tour 2014 op woensdag 25 juni start vanuit het Groningse Provinciehuis. Met elektrische, hybride, waterstof en groengas auto's gingen we van start om diverse duurzame initiatieven te bezoeken in Nederland, Duitsland en Denemarken. Om duurzame technologie te promoten, om te inspireren en geïnspireerd te worden, om te leren van 'best practises' en te netwerken. Elke avond hadden we netwerkbijeenkomsten georganiseerd in samenwerking met lokale bedrijven, overheden, cleantech clusters en de Nederlandse ambassade in Berlijn en Kopenhagen.

Dag 1: aandacht voor groengas

De eerste stop van de tour was bij de nieuwe biomassa centrale ‘Bio Golden Raand’ van Eneco in Delfzijl. Dit is met 50 MW de grootste afvalhout verbrandingsinstallatie van de Benelux. De volgende stop was bij Attero in Wijster, de grootste afvalverwerker van Nederland. Naast afvalverwerker is Attero ook een van de grootste producenten van groengas in Nederland. Hier hadden we een rondleiding met een bus over het indrukwekkende
terrein waarbij specifiek even werd stilgestaan bij het nieuwe initiatief in
samenwerking met Rolande LNG om vloeibaar biogas te maken voor de
transportsector. Peter Hendrickx van Rolande reed de hele tour mee met een vrachtwagen op vloeibaar aardgas, geweldig! Een truck die op LNG rijdt is schoner, stiller, veiliger en levert een besparing op de totale kilometerkostprijs. Een goed duurzaam voorbeeld voor de transportsector!

Na de stop bij Attero gingen we Duitsland in verder naar de Duitse ‘Biogemeinde’ Lathen voor een uitgebreid programma. Hier wordt meer dan 250% van de totale eigen energiebehoefte volledig zelf opgewekt middels uitsluitend nog hernieuwbare energie uit zon, wind en biomassa. Reinier van den Berg van RTL 4 Televisie, klimaatspecialist en ambassadeur van de Hansa Green Tour, verzorgde een mooie presentatie om de noodzaak van duurzame energie te onderstrepen.

Dag 2: Audi E gas en de nieuwe Mercedes hybride

De tweede dag bezochten we de nieuwe Audi E Gas fabriek waar windenergie wordt omgezet in synthetisch aardgas (E gas), werd het nieuwe EWE aardgastankstation in Werlte geopend en hebben we de Mercedes fabriek in Bremen bezocht waar de nieuwe C klasse hybrid wordt geproduceerd. Mercedes gunde ons de primeur en stuurde een fabrieksteam met ons mee naar Kopenhagen met deze auto en een waterstof auto, geweldig!

Dag 3: duurzame Deense boten

Op de derde dag gingen we met de hybride veerboot van Scandlines van Puttgarden naar Denemarken en werden de deelnemers in Kopenhagen afgevlagd door de Nederlandse ambassadeur Eduard Middeldorp. Eerst netwerken en daarna party-time! De volgende ochtend sloten we het programma af met een elektrische boot tour door Kopenhagen, EU Green Capital 2014, de duurzaamste stad van Europa dit jaar. Lekker ontspannen luisteren naar de duurzame initiatieven en nadenken over wat we daar in Nederland mee kunnen doen, wat we hier van kunnen leren. Een geweldig duurzaam avontuur!

Meer informatie en een uitgebreid verslag van de Hansa Green Tour vind je op de website

Vriend van Nudge

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0