Match: op zoek naar de perfecte baan in duurzaamheid

Nudger Julia Wagenaar zoekt een leuke baan op het gebied van duurzaamheid. Via Vriend van Nudge Annick Schmeddes van Sustainable Talent volgt ze een coachingstraject voor professionals in duurzaamheid. Ze vertelt over haar match! "Al meer dan 10 jaar werk ik in marketingfuncties in verschillende commerciële bedrijven. Er bleef echter...


  • Door

    Team Nudge

    26 augustus 2014

Nudger Julia Wagenaar zoekt een leuke baan op het gebied van duurzaamheid. Via Vriend van Nudge Annick Schmeddes van Sustainable Talent volgt ze een coachingstraject voor professionals in duurzaamheid. Ze vertelt over haar match! "

Al meer dan 10 jaar werk ik in marketingfuncties in verschillende commerciële bedrijven. Er bleef echter altijd iets bij mij knagen. Ik wil graag een duurzame bijdrage leveren aan onze planeet, maar tot nog toe heb ik daar op carrièregebied niets mee gedaan. Dat wilde ik uiteraard wel, maar waar te beginnen? Over het duurzame bedrijfsleven wist ik namelijk echt te weinig.

Om meer te weten te komen, ben ik gestart met oriënterende gesprekken met werknemers en ondernemers uit de branche. En opeens zag ik op het forum van Nudge een aanbod staan: 'Coaching voor nudgers die op zoek zijn naar duurzaam werk', de Vriendendienst van Sustainable Talent. Dat zou het perfecte laatste deel van mijn traject kunnen zijn!

Na een erg leuk kennismakingsgesprek met Annick Schmeddes bood ze mij - als Vriend van Nudge - het traject Koers en Kompas aan. In dit traject kom je drie keer bij elkaar in een groep, tussendoor en van te voren krijg je diverse (pittige) opdrachten. De opzet is dat je eerst op zoek gaat naar het 'waarom' (drijfveren, motivatie en wensen) en je je vervolgens richt op het 'hoe' en 'wat'. Supergaaf!

It all starts with 'why'

De eerste bijeenkomst en de kennismaking met de andere deelnemers aan Koers en Kompas waren leuk. Verrassend om te zien dat zowel het type bedrijf als het type functie waarnaar ‘men’ binnen duurzaamheid op zoek is, totaal kan verschillen.

In de bijeenkomst bepaalden we de duurzame thema’s waar we graag aan zouden willen werken en welke oplossingen je ziet. Bij mij waren dat de thema’s milieu, mensenrechten en ontwikkeling gemeenschap. En bij de opdrachten gingen we vooral op zoek naar de ‘why’. Daar kwamen bij mij de volgende kernbegrippen uit: gelijkheid, respect en rechtvaardigheid. Dit zijn belangrijke punten om te weten voordat je op zoek kunt gaan naar de juiste bedrijven.

Aan het eind van de middag moesten we op basis van deze opdrachten, en die voorafgaand aan het traject, een minipitch geven. Op basis hiervan werd er gebrainstormd over interessante potentiële werkgevers, zodat ik met een stapeltje post-its naar huis ging… Met de missie om deze bedrijven te gaan onderzoeken.

Die nieuwe baan komt er!

De eerste bijeenkomst gaf een goed gevoel, veel inspiratie en energie. Ik heb echt het idee dat dit traject mij aan een nieuwe, ideale, baan gaat helpen. Ik heb weer nieuwe inzichten, de huiswerkopdrachten zijn heel concreet en door de deadlines gebeurt er ook echt iets..

De zoektocht naar de ideale baan in een groep biedt extra kansen, doordat je elkaar feedback geeft en stimuleert. 1 + 1 = 3 zeg maar. Bovendien denkt Annick enorm constructief mee over jouw persoonlijke struikelblokken en mogelijkheden. Ze heeft tips voor vacatures die bij jou zouden passen en ze nodigde ons allemaal meteen uit voor een netwerkevent."

Update: het vervolg van de zoektocht!

"Inmiddels is Koers en Kompas afgesloten. Heb ik mijn ene droombaan gevonden? Nee. Maar ben ik een eind verder? Ja, zeker. Ik heb een overzicht van gerelateerde werkgevers met daarbij strategie, bedrijfsomvang, locatie, en andere items die voor mij van belang zijn bij een werkgever. Ik heb daarbinnen een top 5 van favoriete bedrijven. Ik heb mijn persoonlijke Business Model met daarin wat ik kan en wil, en ik heb een cv die daarop aansluit. Alhoewel ik van tevoren dacht dat mijn cv perfect was, is deze totaal veranderd en nu echt veel beter.

Daarnaast kwam Annick nog met een aantal mogelijke interessante werkgevers. Die ga ik nu nog aan mijn overzicht toevoegen en onderzoeken. De volgende stap is dus het in contact komen met medewerkers van die bedrijven, om meer te weten te komen over bijvoorbeeld de sfeer van de bedrijven, iets wat natuurlijk niet via de website te vinden is, maar voor mij wel heel belangrijk." 

Vriend van Nudge

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Nederland

Vrienden van Nudge


Reacties 0