Maak een gratis dak van tetrapak

Je kent ze wel, die handige Tetrapak-verpakkingen voor water, sap, soep en zelfs wijn. Ze kunnen niet bij het oud papier, maar steeds vaker worden ze gescheiden ingezameld voor hergebruik. Wist je dat je ze ook kunt gebruiken als slimme gratis dakbedekking?


  • Door

    Hansje Huson

    30 augustus 2014

"Ik zou er niet meteen het dak van mijn huis mee dekken :), maar voor kippenhokken, paardenonderkomens, tuinschuurtjes, duiventillen of vogelhuizen is het heel geschikt!", schrijft Eveline op haar blog Groene Gedachten. Ze maakte het dak van haar composttoilet op de volkstuin waterdicht met sappakken. "We hebben dit eerder in Schotland gezien. Emma, die we daar troffen, leefde met haar zoon en meerdere paarden en pony's in een bos met veel zelfgemaakte bouwsels. Ze vertelde ons, dat zo'n dakbedekking wel zeven jaar meegaat. Het zwakste punt zijn niet de pakken zelf, maar de nietjes waarmee ze vastzitten!"

Sparen, vouwen en nieten

Ze legt uit hoe het werkt: "Je neemt pakken van sap of houdbare melk, die zilverachtig zijn aan de binnenkant. Deze zijn sterker dan de pakken van bijvoorbeeld gewone melk en yoghurt. Je knipt ze zo open, dat de eventuele plastic tuit helemaal aan de zijkant zit. Aan de beide zijkanten knip je een ronding uit. Zo ben je ook de tuit kwijt. Dan niet je ze zodanig over elkaar heen, dat ze elkaar flink overlappen. Je hebt heel wat pakken nodig!" David en Hannah gebruikten een vouw-en-bouw-techniek met meerdere lagen en bouwden zo in Mexico een fors keukendak. Daarvoor hadden ze al met al zo'n 4.500 tetrapakken nodig. Dus je moet wel je hele omgeving inschakelen om er voldoende bij elkaar te verzamelen. In Oegstgeest willen ze er bij biodiversiteitstuin Vrij Groen mee aan de slag. Dus als je in de buurt woont en zin hebt om pakken te sparen?

 

Speciale recyclefabrieken

In Nederland stimuleert inmiddels 97% van de gemeenten de gescheiden inzameling van drankkartons. In Europa werden in 2016 47% van de in de handel gebrachte drankkartons gerecycled. De materialen worden gescheiden en hergebruikt. Ook zijn er fabrieken die de hele pakken vermalen en er plaatmateriaal van maken dat onder andere wordt gebruikt als... dakbedekking

Of maak bakjes, een klok, lamp of tas..

Heb je geen kippen, paarden, duiven of moestuin en wil je toch iets nuttigs doen met al die lege pakken? Dan zijn er nog allerlei mogelijkheden! "De onderkant van het pak af snijden, ongeveer 10 centimeter vanaf de bodem. Schoonmaken en klaar voor gebruik! Welk gebruik? Je kunt met zo'n bakje natuurlijk van alles doen, maar ik gebruik ze als voederbakjes in de vogelkooien en als nestbakjes voor de zebravinkjes. En die slapen en leggen er eitjes in, dus experiment geslaagd! Bakjes vies? Gewoon afwassen of een niewe maken. Je kunt ze ook als snackbakjes gebruiken voor buitenscharrelende kinderen, om restjes in te bewaren e.d. Ik hoop nog meer ideetjes te krijgen!" Pinterest staat vol met hergebruik en knutselprojecten - zoek op 'melkpak' en je kunt uren aan de slag. Op YouTube vind je instructievideo's voor allerlei andere toepassingen. Zoek bijvoorbeeld op Milk Carton Wallet, TetraLamp, Petal Clock of Tetrapak Tasche

 

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Supernudger 6 september 2014

Van de melk pakken maakte ik 20 jaar geleden al bestekhouders voor in de tent. Janneke.

carolina de kruijff 7 februari 2016

Ik vind het een super goed idee voor het piepkleine tuinhuisje dat ik komende zomer hoop te bouwen. Maar ik wou dat ik ergens een flimpje ofzo kon zien, hoe ze het precies vouwen en op de panlatten vastzetten. Bestaat er ook zo iets?
En van gewone melkpakken maakte ik bakjes voor mijn klosjesgaren; zo zitten ze op kleur gesorteerd.