Veel animo voor generatiewonen

Verschrompeld en ongelukkig wegteren in een bejaardentehuis, een schrikbeeld voor velen. Han de Jong (67) ziet het zichzelf niet doen. Met zijn organisatie De Oude Vossen deelt hij kennis en contacten met mensen die ook een andere vorm van wonen willen.


  • Door

    Team Nudge

    1 september 2014

Niet achter de geraniums maar vol in het leven. Momenteel lopen er vier projecten vanuit De Oude Vossen in Amsterdam: in Oud-West, Oost en twee in Noord. De Oude Vossen is de kartrekker van de verschillende coöperaties en speelt een sleutelrol in het zoeken naar geschikte panden voor allerlei organisaties in Amsterdam. In Amsterdam Noord, waar Han zelf ook wil gaan wonen, betekent dat zelf bouwen én zelf bepalen hoe je gaat wonen. De coöperatie wil wonen, werk en zorg combineren. Dat betekent dat een groep gelijkgestemden samenwoont, voor elkaar zorgt, samen kan werken of hun eigen bedrijfje aan huis heeft. Concreet kan dat zijn dat je als jonge ouder een 55plusser als opvang kan hebben voor je kinderen maar dat jij dan weer twee keer per week komt stofzuigen of wat klusjes doet voor een medebewoner. Samen leven, zorgen en werken. Een soort nieuwe stijl woongroep waarin mensen van alle leeftijden samen leven en werken met elkaar én zorgen voor elkaar.

Aandacht voor duurzaamheid

Duurzaamheid, eco en zelfvoorziening staat helemaal voorop bij alle zelfbouwers in Amsterdam Noord. Daar wordt dan ook veel over overlegd en van elkaar geleerd. Voordat je zelf gaat bouwen moet er van alles geregeld worden, de manier van bouwen, de materialen en de techniek. Zo kan er gekozen worden voor energieloze huishoudens, aardwarmte, zonnepanelen, cradle to cradle of bijvoorbeeld groene daken.

Wonen én werken

Het is de bedoeling dat de groep mensen niet alleen zo duurzaam mogelijk woont maar ook duurzaam werkt. Per project is er ruimte voor vijf bedrijfjes aan huis. Dat kan een kantoor zijn maar bijvoorbeeld ook een restaurantje, waar je de buurt ook in kan betrekken. En bijvoorbeeld een moestuin, die weer aan het restaurant kan leveren. Of een bed and breakfast met ontbijt uit eigen tuin en keuken. De mogelijkheden zijn legio.

Veel animo voor generatiewoningen

“Momenteel staan er al 600 mensen op de wachtlijst, dus de animo is er”, zegt Han de Jong. In Amsterdam Noord bij het braakliggende Buiksloterham zijn meer duurzame bouwprojecten. Maar het lijkt erop dat ook sociaal duurzaam de toekomst wordt. Generatiewoningen waarin je woont, werkt en zorgt van 0 tot 80 jaar. Han de Jong is enthousiast: “We willen niet achteroverzitten maar met andere gepassioneerde doeners samenleven. Er komt veel kijken bij zo’n project, het is meer dan leuk wonen, je moet de passie en levensvisie met elkaar delen.”

Meer informatie vind je op www.deoudevossen.nl. 

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project