Anders wonen, anders leven

Zoek jij een woongroep? Wil je meer weten over eco-dorpen? Droom je van wonen in een yurt? Wil je samen met anderen oud worden in een sociaal-duurzame omgeving? We geven je een aantal nuttige adressen om je verder te oriënteren.


  • Door

    Team Nudge

    2 september 2014

Omslag: Servicepunt Anders Wonen Anders Leven

Het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven geeft praktische informatie voor mensen die anders-dan-gangbaar willen wonen en leven: in een woongroep of woon-werkpand, binnen een wooncollectief of leefgemeenschap, in een Centraal Wonen-project of in een woongroep van ouderen en/of in een duurzaam gebouwd huis in een ecowijk of een ecodorp. Het Servicepunt is een initiatief van Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling in Eindhoven. Ze hebben ook een bezoekers-informatiepunt. In de bijbehorende bibliotheek vind je boeken en video's over allerlei aspecten van 'anders' wonen en leven. Op de site van Omslag vind je een drukbezocht prikbord, met informatie over initiatieven in Nederland en in het buitenland. Via de maandelijkse Nieuwsbrief Anders Wonen Anders Leven krijg je een uitgebreid overzicht van onder meer activiteiten en beschikbare plekken bij bestaande groepen. Het gedrukte tijdschrift ZOZ geeft meer achtergrond, en met een abonnement help je ze om hun activiteiten te financieren.

Woongroep.net

Ook de site Woongroep.net brengt mensen, groepen en lokaties in contact. Onder meer woongroepen, centraal wonen, woongroepen van ouderen, woon-werk-gemeenschappen, ecodorp-initiatieven geven hier aan dat ze woonruimte beschikbaar hebben. Ook worden er bijvoorbeeld potentiële nieuwe lokaties aangeboden. Het platform wordt gefinancierd door de Federatie Gemeenschappelijk Wonen. Op de website gemeenschappelijkwonen.nl vind je veel informatie over andere woonvormen: links, een uitgebreide Handreiking voor het opzetten van een gemeenschappelijk wonen project, veel nuttige adressen (o.a. van ruim 600 woongemeenschappen) en informatie over de jaarlijkse GemeenschappelijkWonenDag. 

  

Wooncoöperaties

Kleinschalig, sociaal en duurzaam wonen, dat kan ook door gezamenlijk een voormalige boerderij te verbouwen. Via Erfdelen vind je volop informatie over zulke collectieve woonprojecten. In bredere zin deelt Cooplink kennis van en over wooncoöperaties. Het laat voorbeeldinitiatieven zien en brengt je op de hoogte van trends en het laatste nieuws. Je ontmoet er mede-wooncoöperaties en kunt ervaringen uitwisselen. De Kennis Wiki bundelt zo veel mogelijk (ervarings)kennis over wooncoöperaties en wonen in zelfbeheer. Ook willen ze kennisdeelsessies voor initiatiefgroepen organiseren en werkgroepen bijeenbrengen. Cooplink is een initiatief van de Woonbond, Woningbouwvereniging Gelderland (WBVG) en het ASW. Net als WBVG zorgt de Amsterdamse woningbouwvereniging Soweto voor betaalbare woon- en werkruimte door panden te verhuren aan groepen die in eigen verantwoordelijkheid het gebouw beheren. Vergelijkbare (internationale) solidariteitsinitiatieven vind je bij het Mietshäuser Syndikat. Of check de Duitse (Engels ondertitelde) docu "Das ist unser Haus!".

Samenhuizen (België)

De vereniging Samenhuizen vzw heeft tot doel om gemeenschappelijk wonen in België bekender te maken en te ondersteunen. Ook zij hebben een uitgebreid prikbord.

Netwerk Alternatieve Reizigers

Het Netwerk Alternatieve Reizigers NAR verenigt mobiel wonenden: mensen die leven vanuit een woonwagen, tent of (tijdelijk) onderweg zijn. Het Netwerk wil deze groep in contact brengen met elkaar, met eigenaars/beheerders van terreinen en met andere belangstellenden. NAR wil een overzicht geven van plekken waar mobiel levenden en alternatieve gelegenheidstrekkers welkom zijn - bijvoorbeeld ecologische landelijke kernen, eco-boerderijen, braakliggende gronden, percelen met bouwvallige en verlaten gebouwen, kraakpanden, gemeenschappen en privéinitiatieven.

 

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 7

marloes merkus 2 september 2014

Stut-consult helpt met gemeenschappelijk kopen, heeft jaren ervaring met woongroepen / woonverenigingen in Nijmegen, werkt landelijk en weet het samen met de groep echt te realiseren

Sarah Steendam 15 november 2016

Mijn moeder verkoopt haar resort op Gili Gede Lombok (indonesie). zie www.viavacare.com
Via Vacare for sale. It was a dream and it has been a dream...

Via Vacare was a project of my heart, following the flow to create a beautiful paradise with an unique atmosphere - inviting people from all over the world to enjoy the art of doing nothing. And they did and they still do!!

But life is going on, nothing is permanent, so now times are changing and it is time to change. Due to personal circumstances (age, family, friends, health, new challenges) I feel the call to move on and hand over the loving care of my dream, Via Vacare.

I am wishing for people who love to put energy and passion in continuing and developing via vacare with attention to planet, people and profit. For a reasonable price (no investors) I am happy to sell via vacare to the right person(s) who want to make their own dream come true.
Interested? Or you know people maybe interested, mail me
Viavacare@live.nl

And of course, meanwhile Via Vacare will continue to welcome guests to enjoy!

Jan Zuilhof 16 november 2016

Hoi Sarah, dat ziet er uit als een mooi eco-resort!

sonja kawade 9 oktober 2018

Wij stel (sonja29 & jeroen31) zoeken CAMPER om de wereld mooier te maken en een manier om ons wonen en werken te combineren door verbinding te leggen tussen verschillende idealistische projecten. Kunt u ons helpen? jeroen(at)emmaus-langeweg.nl