Zaai nú wintergroenten in je potten

Vind jij het ook zo'n chagrijnig gezicht 's winters, al die lege potten in je tuin? Probeer eens of je ze met wintergroenten kunt vullen! September is de maand om ze te zaaien.


 • Door

  Hansje Huson

  2 september 2014

Het is veel makkelijker dan je denkt, zegt Mark van Vertical Veg, de Engelse expert als het gaat over tuinieren in potten. Ook in ons klimaat. Het gaat erom dat je de juiste soorten kiest én op vroeg genoeg begint met zaaien. Dan zijn de planten sterk genoeg om de kou te doorstaan. Groentekwekers in het Amerikaanse Maine weten een succesvolle oogst te krijgen bij temperaturen van gemiddeld -8 C! De kou kunnen veel groentesoorten dus prima doorstaan. Het is wel van belang dat je ze voldoende beschermt tegen de wind. Daarnaast geeft het natuurlijk veel voldoening om zelfs hartje winter verse groene bladgroente te kunnen plukken! De langzame groei zorgt bovendien voor extra smaak.

Hoe doe je het?

 1. De juiste zaaitijd is belangrijk. De planten moeten in november goed geworteld zijn, zodat ze de kou kunnen overleven. Als je nog geen plek hebt in je potten, zaai ze dan alvast in kleine potjes of bakken.
 2. Ook in de winter moet je je potten water geven, zeker als er weinig regen valt of als je potten in de schaduw staan. De grond moet zo vochtig voelen als een uitgewrongen doek. Geef alleen geen water als er vorst is voorspeld!
 3. Planten groeien in de winter minder snel en hebben dus ook minder voeding nodig. Compost bij het planten is in principe voldoende voor de hele winter. Geef opnieuw voeding als het warmer wordt (maart-april) en de planten een groeispurt maken.
 4. Zet je potten zo beschut mogelijk. Hoewel bescherming waarschijnlijk niet perse nodig is, zullen de planten beter groeien onder een bedekking met vliesdoek of een stolp. Je kunt zelf een overkapping maken van pvc elektrabuis een een oud stuk plastic.
 5. Pluk of snij de buitenste bladeren, zodat de plant vanuit het hart kan blijven groeien.

  

12 bladgroenten die geschikt zijn voor winterteelt

 1. Snijbiet (de groene) of Rainbow Chard (de mooi gekleurde) Decoratief in je pot en veelzijdig in je keuken. Uiterlijk half september zaaien. Vanaf half november kun je de buitenste bladeren beginnen te plukken. In de lente groeit de plant verder.
 2. Winterpostelein Lekker sappig blad dat rijk is aan vitamine C. Groeit prima in de kou, maar is erg gevoelig voor wind.
 3. Barbarakruid Een sterk, gepeperd smakend familielid van waterkers. Geeft extra smaak aan een salade. Uiterlijk half september zaaien.
 4. Rucola In het koude seizoen schiet de rucola veel minder snel door. Uiterlijk half september zaaien.
 5. Veldzuring Een lekkere aanvulling op een wintersalade. Uiterlijk half september zaaien.
 6. Mizuna Makkelijk te kweken en vol van smaak. Uiterlijk eind september zaaien.
 7. Koriander Verbazend genoeg kun je koriander in het najaar makkelijker kweken dan in de zomer. Half september zaaien. Vanaf half november spaarzaam plukken, dan loopt de plant in het vroege voorjaar opnieuw uit. Ook kervel, dille en peterselie kun je in deze periode kweken.
 8. Tatsoi Familie van paksoi, maar met meer smaak. Lekker in salade. Uiterlijk eind september zaaien.
 9. Cavelo nero (palmkool) Gebruik een grote, diepe pot zodat de plant de ruimte heeft. Moet je bij voorkeur in juli al zaaien, maar eind augustus zou nog net moeten kunnen. Smaakt het best als de vorst er overheen gegaan is.
 10. Veldsla Veldsla kun je tot in oktober zaaien. De plant is winterhard en kan rustig blijven staan tot het voorjaar.
 11. Raapstelen Uiterlijk begin september kun je ook nog raapstelen zaaien. Ze vragen goed bemeste grond!
 12. Herfstspinazie Tot half september kun je spinazie zaaien die je dan voor de winter kunt oogsten. Het type 'winterreus' oogst je pas na de winter. Spinazie is een veeleisender gewas, het heeft veel voeding nodig. Ook radijs kun je nog zaaien. In oktober kun je ui en knoflook planten. Die kun je echter pas laat in het voorjaar oogsten.

Wil je meer informatie over kweken in potten? Je kunt je aanmelden voor de gratis (engelstalige) nieuwsbrief van Vertical Veg. 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 5

Supernudger 3 september 2014

[…] Dit artikel werd geschreven door Hansje Huson en werd eerder gepubliceerd op de website van Nudge.  […]

Supernudger 4 september 2014

Gaat het hier om het zaaien van zaadjes, of planten van stekjes?

Als het om stekjes gaat, daar is moeilijk aan te komen. Tuincentra en markten verkopen vaak alleen maar zaden die je (al had moeten) moet opkweken.

Hansje Huson 7 september 2014

Hallo Erik, wintergroenten zoals boerenkool of winterpeen had je inderdaad al in de zomer moeten zaaien. Hier gaat het juist om een selectie van bladgroenten die je als het goed is ook nu nog kunt zaaien en opkweken.

Lotte Enting 4 november 2014

Wat een goed idee, de snijbiet is ook reuze decoratief.

Anonymous 10 augustus 2018

Helemaal waar en nog altijd up to date!