Mexico zet nieuwe stap in strijd tegen junkfood

Als eerste land ter wereld verbiedt Mexico televisiereclame voor junkfood en frisdrank. Daarmee zet de overheid een (broodnodige) volgende stap in haar strijd tegen obesitas.


  • Door

    Team Nudge

    8 september 2014

Overdag tijdens het weekend, en op weekdagen tussen half drie en half acht worden alle ongezonde spotjes van het scherm geweerd. Bij elkaar gaat het om zo'n 40% van alle reclame. Het gat moet opgevuld worden met reclame voor gezonde producten die aan gezonde voedingsrichtlijnen voldoen, stelt het Mexicaanse ministerie van volksgezondheid.

Hoog op de ongezondheidsranglijst

De maatregelen zijn niet voor niks: 70% van de volwassen Mexicanen is te zwaar of obees. Daarmee zijn ze de VS voorbijgestreefd als 'vetste land ter wereld'. Met 163 liter per persoon per jaar staan de Mexicanen ook bovenaan de ranglijst voor frisdrankconsumptie. Obesitas onder kinderen is in de afgelopen 20 jaar verdrievoudigd: 30% van de kinderen is nu te zwaar. De gevolgen liegen er niet om: de gezondheidszorgkosten rondom de gevolgen van overgewicht worden in 2017 op zo'n 9 miljard euro geschat. Mexico heeft ook het hoogste percentage diabeten binnen de OESO-landen. 

Diverse maatregelen

De Mexicaanse overheid probeert al een aantal jaar het tij te keren. In 2010 verbood de overheid de verkoop van frisdrank, vruchtensap, snacks en snoep op scholen. Verkopers bij de schoolpoort konden echter niet geweerd worden. Ondanks grote druk vanuit de frisdrankindustrie voerde de Mexicaanse overheid vorig jaar een belasting door op suikerhoudende dranken en snacks. Vanaf 2015 moeten fabrikanten op hun etiketten ook de hoeveelheden suiker, vet en verzadigd vet vermelden. In de frontlinie Met deze maatregelen staat Mexico in de frontlinie in de strijd tegen obesitas. Ook Groot-Brittannië, Noorwegen en het Canadese Quebec hebben een verbod op junk food reclame rondom kinderprogramma's op televisie. Rond de populairste tv-programma's komen ze echter nog steeds in beeld.

Wat vind jij? Is het hoog tijd dat ook in Nederland zulke maatregelen worden genomen?

Bron: Foodlog

 

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 1

Supernudger 8 september 2014

Frisdrank moet uberhaupt verboden worden! Maar helaas doet de overheid er net zo hard aan mee, aan die hele voedingsindustrie. Zolang geld en macht de belangrijkste dingen blijven, zal er nooit iets veranderen. Ook de medische sector en de farmaceutische industrie draaien met medewerking van de overheid alleen maar om geld en niet om gezondheid.