In de spotlights: Antonina

Regelmatig zetten Ebbie & Ivy een nudger in de spotlights. Dit keer portretteren ze Antonina Sardaro.


  • Door

    Team Nudge

    9 september 2014

‘Eet aardappels van om de hoek en rijst voor een fairtrade prijs’. Met deze boodschap rijdt Antonina iedere woensdag- en vrijdagochtend met haar verbouwde camperbus door de buurten van Hoofddorp, Nieuw-Vennep en Beinsdorp. Als haar bel rinkelt, weten de bewoners dat ze er is met de heerlijke en bijzondere producten Van Fair & Dichtbij. En één keer per jaar kun je haar vinden op het festival De Groene Loper. Een evenement waarvan zij mede-initiatiefnemer is en dat de bezoekers laat zien, ruiken en proeven hoe leuk en lonend duurzame producten zijn.

"Ik wil mensen laten kennismaken met producten die je niet meteen in de supermarkt vindt, maar die belangrijk zijn voor een fijne samenleving en een gezonde aarde. Voor nu en in de toekomst. Zo verkoop ik groente en kaas van boerderijen uit de omgeving van Haarlemmermeer. Eigen teelt uit de polder, met liefde en zorg verbouwd en dichtbij zodat het milieu niet wordt belast met overbodig transport. En als het dan toch van verder moet komen, heb ik fairtrade producten. Bijvoorbeeld rijst en chocolade die gegarandeerd mens- en natuurwaardig tot stand zijn gekomen, net als mijn biologische levensmiddelen.

Of je loopt binnen voor een origineel cadeau met een verhaal. Gemaakt door verre handen uit de derde wereld of dichterbij door gehandicapte kunstenaars van Ons Tweede Thuis uit Hoofddorp. Voorwerpen die prachtig zijn maar onbekend en het verdienen om in de ‘gewone’ maatschappij te worden gezien.

Ik noem mezelf een duurzaam sociaal ondernemer. Duurzaam in de zin dat ik zo min mogelijk kilometers rij tijdens mijn route. Het pinapparaat en de ledverlichting voed ik met een zonnepanel op het dak van mijn camper. Sociaal omdat ik persoonlijk de producten bij mijn leveranciers ophaal. En voor mijn klanten alle tijd neem voor uitleg of een praatje.

De menselijke component en verbondenheid, vind ik heel belangrijk. Ik geniet ervan als kinderen aan komen huppelen en een armbandje uit Sri Lanka bij me kopen. En dat daarna hun moeder nieuwsgierig komt binnenlopen en tevreden weggaat met een zakje streekaardappelen en verse rozemarijn. Ik word geraakt door het blije gezicht van een bejaarde man die weer de eieren van hier om de hoek kan kopen en de kaas van boerenfamilie van Wees. Een stuk van vroeger, wat hij in de supermarkt is kwijtgeraakt maar nu weer heeft gevonden...

Ik vind dat als je welvaart kent, je niet de keuze hebt óf je het deelt maar hóe je het deelt. Fair & Dichtbij en De Groene Loper zijn mijn bijdragen. Toen ik hiermee begon, riep mijn omgeving: ‘Hoe denk je dit te combineren met je jonge gezin en je deeltijd baan?!’ Maar ik heb doorgezet en ben blij dat ik naar mijn intuïtie heb geluisterd. Want een actieve bijdrage leveren aan gezond, duurzaam en fair consumeren, geeft me innerlijke rust en energie. Dat gevoel gun ik iedereen. Dus ik hoop dat mijn verhaal prikkelt om te ontdekken wat JOUW bijdrage kan zijn. Eén tip? Denk groots, maar begin klein. Elk stapje heeft effect en zo maak je de drempel om te beginnen een stuk kleiner." 

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Supernudger 11 september 2014

Geweldig verhaal!

Supernudger 11 september 2014

Wat een Liefde spreekt hier uit , voor de mens en de Natuur....!!.

Ria Heuft


Gerelateerde blogs

In de spotlights: Tim

In de spotlights: Tim