Hasmik maakt jurk van statiegeldflessen

Een fraai statement voor statiegeld én duurzame mode, dat was het vuurrode mantelpakje van Tweedekamerlid Carla Dik-Faber op Prinsjesdag. Modevernieuwer en Vriend van Nudge Hasmik Matevosyan ontwierp en maakte het.


Recycling is een van de dossiers waar het kamerlid van de ChristenUnie zich sterk voor maakt. Vorig jaar droeg ze op Prinsjesdag een jurk gemaakt van oude marine-uniformen. Dit jaar benaderde ze Hasmik, omdat ze wilde laten zien hoe de gescheiden statiegeldinzameling hoogwaardige toepassingen mogelijk maakt.

"Statiegeld moet blijven"

Het standpunt van Carla Dik-Faber is duidelijk: statiegeld moet niet alleen blijven, de statiegeldregeling moet zelfs worden uitgebreid. Zo'n beetje elke Nederlander vindt het heffen van statiegeld prima. En met een simpel experiment liet Sofie zien dat statiegeld wérkt. De frisdrankindustrie probeert echter al jaren om het systeem afgeschaft te krijgen. De geplande afschaffing per 2015 is door staatssecretaris Mansveld uitgesteld, omdat de discussie nog steeds hoog oploopt. De nieuwe Plastic Heroes-inzameling wordt door velen gezien als een stap terug: door gemengd inzamelen kan een veel kleiner percentage PET een hoogwaardige herbestemming krijgen.

Chique en elegante uitstraling

Weverij De Ploeg gebruikt gerecyclede PET om er hoogwaardige gordijnstoffen van te maken. Hasmik vertelt: "Het was mijn bedoeling om kleding te maken met een chique en elegante uitstraling. Het is heel dunne glanzende stof die er een beetje uitziet als zijde, maar je voelt wel dat het synthetisch is. Dat maakt het ook warm om te dragen. Als je er kleding van maakt, kun je het beste kiezen voor bovenkleding. Bijvoorbeeld jassen. Die worden - net als gordijnen - niet vaak gewassen. Zo zorg je meteen ook dat er zo min mogelijk synthetische vezels in het afvalwater terecht komen. Het gaat om intelligent ontwerpen - het gebruik van zo'n stof maakt het eindresultaat niet meteen op alle fronten duurzaam. Er wordt nu trouwens ook hard gewerkt aan oplossingen zoals filters in je wasmachine."

"Modewereld is dolgedraaid"

Hasmik werd eerder dit jaar uitgeroepen tot een van de Radicale Vernieuwers van de toekomst. De mode is een totaal fout, dolgedraaid systeem geworden, stelt ze. In een paar zinnen zet ze op een rij wat er mis is met de modewereld: “Dertig procent van alle kleding wordt nooit verkocht maar roemloos weggegooid en verbrand. Nog eens dertig procent vindt zijn weg naar de consument in de uitverkoop. Slechts veertig procent gaat voor de oorspronkelijke verkoopprijs over de toonbank. Per jaar gooien we in Nederland bovendien een slordige tweehonderd miljoen kilo aan kleren weg. Afgezien van alle milieuvervuiling en uitbuiting is dat een van de dingen waaraan ik iets wil veranderen in de mode-industrie: er wordt te veel kleding geproduceerd die helemaal niemand wil hebben." Daarom streeft ze naar een nieuw businessmodel voor de modewereld.

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0