
Wonen zonder gasrekening met de SolarFreezer (update)
Je huis verwarmen zonder gas? Met de innovatieve SolarFreezer kan het. Je verwarmt je huis met zon en water.
Het is een van de problemen met zonne-energie: juist als je warmte nodig hebt, is er niet of nauwelijks zon. Duurzaam opgewekte energie op een slimme manier opslaan, dat is de uitdaging waar iedereen op wacht. Roderick en Floris Wolters, twee jonge ondernemers uit de Achterhoek, ontwikkelden de SolarFreezer, een slimme warmtebuffer die het mogelijk maakt om je huis te verwarmen op zonne-energie. Een interessante optie voor wie #vangaslos wil.
Van water naar ijs vraagt veel energie
De buffer in het systeem is een flexibele rubberen ‘bufferzak’, die in de kruipruimte van het huis past. Het water in deze zak wordt verwarmd door zonnecollectoren, die warmte halen uit de zon én uit de buitenlucht. Aan de bufferzak is een warmtepomp gekoppeld, die warmte aan het water onttrekt - zoveel dat er in het water ijsvorming ontstaat. Je kunt dat vergelijken met de ijsvorming die je soms in je koelkast ziet optreden. De zonnecollectoren verwarmen het ijs weer tot water. Deze faseveranderingen van ijs naar water en van water naar ijs vragen heel veel energie. Bijvoorbeeld: voor het smelten van 1 kilo ijs is net zoveel warmte nodig als voor het verwarmen van 1 kilo water van 0°C tot 80°C. Uit vloeibaar water van 0°C kun je dus heel veel energie halen. Dat is het principe achter de grote opslagcapaciteit.
Bufferen voor de winter
De zonnecollectoren verwarmen het ijs in bufferzak, zodat het weer ontdooit. In dit proces behalen ze een enorm rendement. In de lente, zomer en herfst kan altijd meer dan voldoende energie worden opgeslagen - zelfs meer dan er nodig is in het huis. Het overschot aan energie kan als extra buffer worden opgeslagen voor de koude wintermaanden. In de winter wordt ook de energie van direct en diffuus zonlicht in de winter benut en opgeslagen. Een paar heldere zonrijke dagen, en dagen met temperaturen boven het vriespunt, zijn in koude wintermaanden al voldoende om over een permanente energievoorraad te beschikken.
Warm water en verwarming
De vrijgekomen warmte wordt gebruikt voor de vloerverwarming en de warmwatervoorziening. Restwarmte wordt opgeslagen in een boiler, voor gebruik op een later tijdstip. Het ijs in de waterbuffer wordt telkens opnieuw ontdooid met de energie uit de zonnecollectoren, waarna er weer warmte uit gehaald kan worden.
Weinig extra elektriciteit nodig
Het systeem is gericht op gasbesparing. Je elektriciteitsrekening gaat wel omhoog, maar door het hoge thermische rendement (met een gemiddelde COP-waarde van 6) en de modulerende werking van de warmtepomp blijft dit beperkt. Een extra voordeel is dat de benodigde water-water-warmtepomp geen geluid produceert. Inmiddels biedt SolarFreezer ook een hybride PVT-zonnesysteem waarin zonnecollectoren en zonnepanelen worden gecombineerd. Zo draag je met de zonnepanelen bij aan de elektriciteitsvraag van de warmtepomp.
Welke huizen zijn geschikt voor de SolarFreezer?
Het systeem is het best toepasbaar in goed geïsoleerde huizen met een kruipruimte en verwarmingssysteem dat op lage temperatuur werkt. Eventueel kan de bufferzak ook in de tuin worden begraven. Een huis met energielabel A t/m D kan met de SolarFreezer volledig van het gas af (als je ook elektrisch kookt, natuurlijk).
Meer weten? SolarFreezer heeft een FAQ en een heldere uitleg van hun systeem. Veel informatie vind je ook in het artikel Bufferen in de kruipruimte. Onafhankelijk energie-expert en huisfluisteraar Lars Boelen duikt wat dieper de techniek in en geeft een enthousiaste review.
Schreeuw het van de daken!
Gerelateerd project
Reacties 28



























