Wonen zonder gasrekening met de SolarFreezer (update)

Je huis verwarmen zonder gas? Met de innovatieve SolarFreezer kan het. Je verwarmt je huis met zon en water.


Het is een van de problemen met zonne-energie: juist als je warmte nodig hebt, is er niet of nauwelijks zon. Duurzaam opgewekte energie op een slimme manier opslaan, dat is de uitdaging waar iedereen op wacht. Roderick en Floris Wolters, twee jonge ondernemers uit de Achterhoek, ontwikkelden de SolarFreezer, een slimme warmtebuffer die het mogelijk maakt om je huis te verwarmen op zonne-energie. Een interessante optie voor wie #vangaslos wil. 

Van water naar ijs vraagt veel energie

De buffer in het systeem is een flexibele rubberen ‘bufferzak’, die in de kruipruimte van het huis past. Het water in deze zak wordt verwarmd door zonnecollectoren, die warmte halen uit de zon én uit de buitenlucht. Aan de bufferzak is een warmtepomp gekoppeld, die warmte aan het water onttrekt - zoveel dat er in het water ijsvorming ontstaat. Je kunt dat vergelijken met de ijsvorming die je soms in je koelkast ziet optreden. De zonnecollectoren verwarmen het ijs weer tot water. Deze faseveranderingen van ijs naar water en van water naar ijs vragen heel veel energie. Bijvoorbeeld: voor het smelten van 1 kilo ijs is net zoveel warmte nodig als voor het verwarmen van 1 kilo water van 0°C tot 80°C. Uit vloeibaar water van 0°C kun je dus heel veel energie halen. Dat is het principe achter de grote opslagcapaciteit.

Bufferen voor de winter

De zonnecollectoren verwarmen het ijs in bufferzak, zodat het weer ontdooit. In dit proces behalen ze een enorm rendement. In de lente, zomer en herfst kan altijd meer dan voldoende energie worden opgeslagen - zelfs meer dan er nodig is in het huis. Het overschot aan energie kan als extra buffer worden opgeslagen voor de koude wintermaanden. In de winter wordt ook de energie van direct en diffuus zonlicht in de winter benut en opgeslagen. Een paar heldere zonrijke dagen, en dagen met temperaturen boven het vriespunt, zijn in koude wintermaanden al voldoende om over een permanente energievoorraad te beschikken.

Warm water en verwarming

De vrijgekomen warmte wordt gebruikt voor de vloerverwarming en de warmwatervoorziening. Restwarmte wordt opgeslagen in een boiler, voor gebruik op een later tijdstip. Het ijs in de waterbuffer wordt telkens opnieuw ontdooid met de energie uit de zonnecollectoren, waarna er weer warmte uit gehaald kan worden. 

Weinig extra elektriciteit nodig

Het systeem is gericht op gasbesparing. Je elektriciteitsrekening gaat wel omhoog, maar door het hoge thermische rendement (met een gemiddelde COP-waarde van 6) en de modulerende werking van de warmtepomp blijft dit beperkt. Een extra voordeel is dat de benodigde water-water-warmtepomp geen geluid produceert. Inmiddels biedt SolarFreezer ook een hybride PVT-zonnesysteem waarin zonnecollectoren en zonnepanelen worden gecombineerd. Zo draag je met de zonnepanelen bij aan de elektriciteitsvraag van de warmtepomp.

Welke huizen zijn geschikt voor de SolarFreezer?

Het systeem is het best toepasbaar in goed geïsoleerde huizen met een kruipruimte en verwarmingssysteem dat op lage temperatuur werkt. Eventueel kan de bufferzak ook in de tuin worden begraven. Een huis met energielabel A t/m D kan met de SolarFreezer volledig van het gas af (als je ook elektrisch kookt, natuurlijk).

 

Meer weten? SolarFreezer heeft een FAQ en een heldere uitleg van hun systeem. Veel informatie vind je ook in het artikel Bufferen in de kruipruimte. Onafhankelijk energie-expert en huisfluisteraar Lars Boelen duikt wat dieper de techniek in en geeft een enthousiaste review

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 28

Supernudger 28 september 2014

Ben zeer geïnteresseerd in uw systeem en eventueel ook voor toepassing in mijn huis. Ben reeds voorzien van zonnepanelen op gunstige ligging. Gaarne tzt contact.
Met vriendelijke groet,
G.Krantz.

Jeroen L 29 september 2014

Ik begrijp dit principe niet... als de warmte wordt onttrokken aan het ijs, en dit gebeurt in de kruipruimte, hoe komt het water dan weer boven bij de zonneboiler? Ik zou er in ieder geval graag meer over weten!

Supernudger 1 oktober 2014

Ben ook heel benieuwd naar dit systeem. Vooral naar de kosten en wij hebben geen kruipruimte, hoe dan te handelen? Groeten Erik Klieverik

Nellie Van sloun 1 oktober 2014

Ik sluit me aan bij Erik Klieverik! Kosten? Geen kruipruimte. En.....ik woon in een bos.

Krijn Smit 1 oktober 2014

Interessant, maar het gaat niet alleen om de aanschaf, er is ook extra stroom nodig.

Supernudger 3 oktober 2014

Reactie van Peter Wouters:
het lijkt me dat in veel gevallen de zonnecollectoren helemaal niet nodig zijn omdat de warmte uit de grond ook het ijs kan verwarmen.

Supernudger 4 oktober 2014

Reactie van Esther Bleumink:
Ben zeer geinteresseerd in jullie verwarmingssysteem, voor opdrachtgevers en voor privé. Onze woning is al voorzien van PV

Supernudger 4 oktober 2014

Reactie van Paul Sosef:
Zeer interessant. Lijkt te mooi om waar te zijn.

Supernudger 4 oktober 2014

Reactie van Tony:
Kom maar met een offerte! Verbruik is 1400m3 gas per jaar minus 120m3 kook gas.

Supernudger 4 oktober 2014

Reactie van Tony:
@Jeroen: De warmte wordt onttrokken tijdens de ijsvorming. Een mogelijke rondpomp zorgt voor de uitwisseling waterzak inhoud via de panelen. Denk ik.

Karin van Zwieten 5 oktober 2014

Ik ben met net aan het verdiepen in de aanschaf van zonnepanelen maar dit lijkt veel interessanter, gas maakt altijd nog een groter deel uit van de energierekening dan elektriciteit, als jullie nog een proefwoning nodig hebben houd ik me aanbevolen, heb een prachtige kruipruimte

Supernudger 7 oktober 2014

Reactie van A. Scholten:
Ben reeds in bezit van zonnecollector en en ben erg geïnteresseerd in het systeem. Graag tzt contact opnemen.

Supernudger 7 oktober 2014

Reactie van Harry Spruit:
Als je bij 0 graden C ijs in water wilt omzetten, is er veel warmte nodig. Andersom is het zo dat wanner je water in ijs omzet, er veel warmte vrij komt. Van dit principe maken ze gebruikt ddor de warmte die zonnepanelen genereren, te gebruiken om ijs in die zakken te smelten. Je ontrekt dan die warmte weer aan het water (het gesmolten ijs), waardoor het water weer bevriest en weer gesmolten kan worden door de zonnepanelen. De watervoorraad moet natuurlijk wel goed geisoleerd worden en er zullen ook warmtepompen en warmtewisselaars nodig zijn om het water te circuleren, want ijs rondpompen wordt een moielijke zaak.

Harry Spruit

Supernudger 7 oktober 2014

Reactie van Hugo Suppers:
Ik ben heel benieuwd naar het energieverbruik. Ik ben in het bezit van een WKO met gesloten bron en mijn drager is een klimaatvloer (betonnen vloer met waterdragende leidingen)
Het is volgens mij heel interessant omdat je geen bron nodig hebt (kosten besparing) en aangezien een bron niet voor iedereen mogelijk is (vergunningsplicht). Daarnaast ook interessant voor bestaande bebouwing, alleen vraag ik mij af welke dragers dan van toepassing zijn. Praten wij hier ook over ZLTV en met welke temperaturen wordt er gewerkt.
Ik verneem het graag.

Anonymous 8 oktober 2014

Ben ook heel benieuwd naar de technische uitvoering en de kosten van zo,n systeem. Overweeg om zonnepanelen te kopen en heb ook nog wel ruimte om een zonnecollector te plaatsen. De huidige CV ketel is 12 jaar oud en vervanging door zo,n installatie is dan misschien te overwegen. Eventueel met elektrische bijverwarming van het CV en tapwater.

Supernudger 10 oktober 2014

Reactie van Jan:
Zou dit systeem ook in de melkveehouderij en of veehouderijen kunnen gaan werken. Daar is nog meer warmte nodig. En ruimte voor wateropslag is veelal makkelijk te realiseren.

Tess Doucet 19 oktober 2014

De terugverdientijd klinkt me erg optimistisch in de oren. Ik druk me voorzichtig uit. Een ander interessant gas- en elektravrij idee – geheel lowtech – tried en tested sinds 1960: compostverwarming. Zie bv. http://studiocontent.org/compost-verwarming/. Toepassing daarvan in een rijtjeshuis als het onze, daarin zou ik geinteresseerd zijn. (Ik heb een doortimmerd verhaal nodig voor we weer ergens in investeren, de opbrengst van de zonnepanelen valt nogal tegen. Beetje groene roofdressing, meer niet. O, o wat zijn we groen en innovatief).

Supernudger 20 oktober 2014

Reactie van Harry Spruit:
@Tess, We hebben hier drie weken geleden zonnepanelen op het dak gezet en de opbrengst valt me tot nu toe mee. Heb je niet een boom of zo in de buurt die licht wegneemt en heb je het spul redelijk goed op het zuiden liggen? Dat kan enorm schelen. Hier liggen de panelen pal naar het zuiden en geen obstakels.

Supernudger 24 oktober 2014

Reactie van Jan:
@Jeroen, Je moet andersom denken. Als je een zonneboiler hebt, dan kun je komen te zitten met het probleem dat je meer warmte produceert, dan dat je verbruikt. Nu moet je ijs weer gaan smelten, daar kan veel meer energie in dan in een zonneboiler.

Supernudger 24 oktober 2014

Reactie van Paul Sosef:
Om 1 liter water om te zetten in ijs levert 80 caloriën op.
1 M3 aardgas levert 31.650.000 joule bij verbranding
1 calorie is 4,186 Joule dus 80 calorie is 334,88 joule is ongeveer 1 DM3 is 1 liter ijs.
Om dezelfde hoeveelheid energie te verkrijgen als 1 M3 gas moet je dus 31.650.000 gedeeld door 334,88 = ongeveer 94.480 liter water omzetten in ijs. Dit is een grote hoeveelheid ijs.
Dit lijkt mij niet haalbaar.
Of maak ik ergens een fout?
Wie het weet mag het zeggen.

Supernudger 24 oktober 2014

Reactie van Harry Spruit:
@Paul Sosef, De smeltwarmte van wate is 334 kJ/kg. Om dezelfde warmte van 1 m3 aardgas te krijgen heb je dan 94,76 kg water nodig. Nou weet ik niet hoe lang een gemiddelde verwarmingsketel nodig heeft om 1 m3 aardgas te verbruiken. En ik weet ook niet hoe hoog het rendement bij het verbranden van dat aardgas is. Het rendement bij het smelten van ijs is mij trouwens ook niet bekend. Dat zijn een paar factoren waar ook terdege rekening mee gehouden moet worden.

Jeroen L 24 oktober 2014

@Paul Sosef, Die energie moet er toch op de een of andere manier in. Mijn vrieskist kost me immers ook stroom, en levert niets op.

Supernudger 24 oktober 2014

Reactie van Paul Sosef:
@Harry Spruit, Ik zie dat ik de komma 3 nullen moet verplaatsen. Dat is dus de fout die ik gemaakt heb. Dus er is 1 M3 gas nodig om 94,76 kg ijs te smelten.
Nu wordt het haalbaar denk ik.

Supernudger 24 oktober 2014

Reactie van Jan:
@Jeroen, Het levert je toch producten op die daardoor langer houdbaar zijn of worden?

Supernudger 26 oktober 2014

Reactie van Jaap:
Wat ik nergens kan vinden is hoe groot de collector en hoe groot de boiler is?

Supernudger 26 oktober 2014

Reactie van Harry Spruit:
@Jaap, Voor Jeroen. Die energie komt erin door de zon. Die verwarmt die panelen. En voor Jaap. Ik denk dat die grootte afhangt van je huis.

Robert Duivens 28 oktober 2014

Rob, St. SAWA.

Zondag 12 okt was het item op Vroege Vogels (NPO, Radio 1).

http://vroegevogels.vara.nl/Fragment.150.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=370443&cHash=5aaffdca12710de82a174aad2f166d52
Men claimde daar dat het een nieuwe (Nederlandse) vinding zou zijn.
Maar op internet kwam ik het e.e.a. al uitontwikkeld tegen, zo begreep ik:
http://www.viessmann.de/content/dam/internet-global/pdf_documents/topinfo_2012/ti-eisspeicher-system.pdf

Van het Duitse bedrijf Viessmann dus (heb Viessmann hierover gebeld) de Nederlandse vertegenwoordiger hiervoor is Solareis, werd er verteld: http://solareis.nl/solareisconcept
Het is een warmtepompsysteem met een drievoudige bron, als ik het goed begrijp.
Ga nu verder te rade bij enkele specialisten op dit gebied, beide ex ECN medewerkers.
Eén ervan is super specialist op PCM (Phase Change Material) gebied, fase overgang materiaal, thermische zouten.

Om het nog ingewikkelder te maken vind je hier een systeem met een nog veel hogere claim:
Een daglichtsysteem met nanotechnologie, uit het nieuwsblad Installatie.nl:
http://www.installatie.nl/nieuws/id1481-daglicht-vult-buffervat.html
Bij ‘meer over de techniek’ kom je dan op de website van; http://www.surfacepower.com/
White paper erover is te vinden op;
http://www.surfacepower.com/pdf/Photonomi-group-white-paper-on-daylight-energy-nanotechnology.pdf
Men claimt (in FAQ) een COP hoger dan 1:250 !

Klinkt voor mij onwaarschijnlijk maar ook hierin gaat het onderzoek verder.

Chr. Schriek 30 mei 2017

Ik vraag me af waarom er sinds 2014 geen vragen of berichten meer over deze manier van energie-opslag is. Ik ben zoekende omdat ik geen gasaansluiting meer wil, maar hoe verwarm ik mijn huis? Ik heb al 30 zonnepanelen, voor 2 personen en een werkplaats.