Nederlandse deeleconomie: initiatieven in beeld

Steeds meer initiatieven richten zich op delen en ruilen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een platform voor. Engagement Media en Platform Social Business maakten een inventarisatie.


  • Door

    Team Nudge

    30 september 2014

In de infographic zie je social business initiatieven en internationale platforms die in Nederland actief zijn, gerangschikt naar categorie. Meer informatie vind je in de lijst met links en een korte toelichting per initiatief. Volledig is het overzicht nog niet. Heb jij nog een aanvulling? Stuur hem naar  info@engagementmedia.nl. Floow2 maakte een overzicht van Vlaamse initiatieven.

De deeleconomie is nieuwe en oude economie tegelijkertijd. Delen en ruilen zijn immers van alle tijden. Internet en sociale media maken het tegenwoordig makkelijk om te delen met mensen die je niet persoonlijk kent. Maar werkt het? We horen graag jouw mening!

Een verdienmodel?

De grote (inter)nationale platforms faciliteren het uitwisselen van ervaringen en reputaties, en ze bieden privacy en financiële afhandeling. Op zich goed geregeld, maar wie betaalt zo’n platform? En zijn we als gebruikers wel bereid om te betalen? Bij diensten van bijvoorbeeld AirBnB wel, maar het openhartige verhaal van Toogethr laat de deeleconomie van de andere kant zien. Het kan ook een worsteling zijn om een verdienmodel te vinden en voldoende schaalgrootte te bereiken.

Of in eigen beheer?

Ondertussen komen er ook steeds meer buurtnetwerken en lokale initiatieven. Die groeien van onderaf, bijvoorbeeld via Facebookpagina’s om spullen of maaltijden weg te geven. Denk bijvoorbeeld aan alle lokale ‘ik geef weg’-groepen of het initiatief 0181-maaltijd van Elisabeth die in Spijkenisse haar eten deelt. Deze kleine lokale initiatieven hebben geen zorgen over een verdienmodel en groeien op een organische manier. Daar staat tegenover dat het beheer van zo’n groep flink wat tijd kan gaan vragen. Al was het maar om te voorkomen dat er eindeloze discussies over de regels ontstaan.

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen met de deeleconomie!

  • Wanneer wil jij betalen voor een dienst op een deelplatform?
  • Hoe komen platforms aan actieve deelnemers? En als je eerst je vrienden enthousiast maakt om mee te doen in een platform, kun je dan niet net zo makkelijk onderling uitwisselen?
  • Vissen al die platforms niet in elkaars vijver? En wie in Spijkenisse meedoet met de groep van Elisabeth, gaat die ook nog naar Thuisafgehaald.nl?
  • Doe jij mee aan een goedlopend lokaal initiatief? Wat is volgens jou het geheim achter het succes?

Wil je zelf een lokale groep starten? In onze nudge ‘Ga ook Freecyclen’ geven we je handige tips, net als Juul Martin, de initiatiefnemer achter de Ik geef weg-groepen.

Meer lezen?

"Deze share-economie is juist een voorbeeld van de extreme vorm die het kapitalisme heeft aangenomen”, vindt filosoof Byung-Chul-Han. “Zelfs de community wordt uitgebuit. Zo zijn deugden als vriendelijkheid en gastvrijheid volledig geëconomiseerd.” Martijn Arets reageert en zoekt in zijn column het genuanceerde midden: Deeleconomie: voorbeeld van de ultieme vorm van kapitalisme?

Een economische revolutie of niks nieuws? En is er sprake van delen? De deeleconomie is booming. Maar wat is het? (De Correspondent)

5x Waarom de deeleconomie een hype is. En eentje waarom je er toch aan moet geloven. (Management Team) 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 1

Supernudger 2 oktober 2014

[…] Steeds meer initiatieven richten zich op delen en ruilen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een platform voor. Engagement Media en Platform Social Business maakten een inventarisatie. In de infographic zie je social business initiatieven en internationale platforms die in Nederland actief zijn, gerangschikt naar categorie.  Ga naar de link. […]