Leiderschapsstijlen - een leider in duurzaamheid

De transitie naar duurzaamheid vraagt een andere manier van leven én van zaken doen. Dat is niet altijd eenvoudig te realiseren. Leiderschap is nodig om de juiste voorbeelden en goede richting te geven. Iedere leider heeft zijn eigen kwaliteiten en stijl van leidinggeven. Is een duurzame leiderschapsstijl echt zo anders dan anderen leiderschapsstijlen? Wat maakt jou een sterke leider in duurzaamheid?


  • Door

    Judith Sander

    8 oktober 2014

Leiderschapsstijlen: durf jij de uitdaging aan?

In deze blog beschrijven we vier leiderschapsstijlen die je vaak terugziet in de managementliteratuur. Welke leiderschapsstijl passen jou als leider in duurzaamheid het beste? Deze vragen komen uitgebreid aan de orde tijdens de Nudge Leadership Challenge 2015. Tijdens dit driedaagse event gaan young professionals de uitdaging aan om de leider van de toekomst in duurzaamheid te worden. Wij zijn op zoek naar mensen die het verschil (gaan) maken in hun leiderschapsstijlen, durf jij het aan?

Leiderschapsstijlen-NLC

Soorten leiderschapsstijlen

1. Leiderschapsstijl: Situationeel leidinggeven

Als leidinggevende krijg je op de werkvloer te maken met heel verschillende situaties die verschillende leiderschapsstijlen vragen. Je hebt dus niet één duidelijk afgebakende leiderschapsstijl, maar je hanteert verschillende stijlen. Welke leiderschapsstijl je kiest, hangt af van de situatie én van het competentieniveau van de betrokken medewerker(s). Een beginnende werknemer heeft nu eenmaal meer sturing nodig dan een ervaren werknemer. Als leider neem je deze gegevens mee en pas je de leiderschapsstijl van leidinggeven hierop aan.

2. Leiderschapstijl: Motiverend leidinggeven

Kan je als manager een werknemer motiveren? Nee, want motivatie komt van binnenuit. Een motiverende leiderschapsstijl richt zich op datgene wat iemand beweegt. Werknemers komen in beweging als het werk uitdagend is, als er duidelijke doelen worden gesteld en als ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. Aan de manager de taak om deze motiverende werkomstandigheden te creëren en je leiderschapsstijl daar op af te stemmen.

Leiderschapsstijlen-live-tijdens-NLC

3. Leiderschapsstijl: Coachend leidinggeven

Tegenwoordig wordt van de leidinggevende gevraagd leiderschapsstijlen aan te passen om minder te ‘onderwijzen’ en meer te ‘coachen’. Persoonlijke ontwikkeling en groei zijn belangrijke loopbaanaspecten. Samenwerken is belangrijker geworden dan controleren, daardoor heeft de leidinggevende meer een begeleidende rol gekregen en zal hij/zij de leiderschapsstijl hierop moeten afstemmen. Is het voor een duurzaam leider belangrijk om de werknemer te stimuleren in zijn eigen ontwikkeling?

4. Leiderschapsstijl: Moedig leidinggeven

Niet afwachten maar doen, bij deze daadkrachtige leiderschapsstijl moet je sterk in je schoenen staan om daadwerkelijk verandering teweeg te brengen. Bij ingewikkelde situaties de confrontatie aangaan en besluiten durven nemen, daar is moed voor nodig.

Let op met motiverend leiderschap!

Het gevaar van deze leiderschapsstijl schuilt hem in overmoed. Je kunt als manager zodanige risico’s nemen dat je blijvende schade aanricht. Het is belangrijk in leiderschapsstijlen goed het evenwicht te vinden en naast je moed ook je wijsheid te gebruiken.

Leiderschapsstijlen-vallen-opstaan

Test nu je leiderschapsstijl!

Durf jij je leiderschapsstijl onder de loep te nemen en de confrontatie aan te gaan? Ontdek welke leiderschapsstijl jou het beste passen als leider in duurzaamheid. Schrijf je nu in voor de Nudge Leadership Challenge 2015!

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0