Vier redenen waarom fitte collega's beter presteren

Duurzaamheid in organisaties betekent ook zorgen voor fit personeel. Gert-Jan Liefers, topsporter en bedrijfskundige, van Vriend van Nudge Liefers Health Management helpt als Vriendendienst bij het opzetten van een preventief vitaliteitsplan.


  • Door

    Daphne Schmidt

    14 oktober 2014

Hij geeft advies over het optimaal opzetten en invullen van gezondheidsbeleid in organisaties. We weten het allemaal: sport is belangrijk! Een goede conditie zorgt voor een positieve houding, energie en enthousiasme. Thuis, maar zeker ook op je werk. Want met sportieve collega’s is er minder verzuim en zijn de prestaties beter. Toch houden niet heel veel organisaties zich bezig met de sportiviteit van hun medewerkers. Dat kan anders: vier redenen om aandacht te geven aan vitaliteit op de werkvloer. 

1) In informele relaties krijg je meer voor elkaar

"In de vergadering worden zaken besproken, maar bij het koffieapparaat worden echte relaties gevormd. Goede relaties creëren vertrouwen en energie tussen jou en je collega, informatie overdracht vindt dan makkelijker plaats." 

2) Een betere fysieke conditie is een betere cognitieve conditie

"Bij verbetering van conditie wordt de nadruk vaak gelegd op fysiek presteren. Waarom zou dat nodig zijn op kantoor? Daar zijn we fysiek voornamelijk passief; onze hersens zijn het enige wat we nodig hebben. Of niet!? Prof. Dr. Eric Schreder Hoogleraar aan het VU heeft het vaker treffend verwoord. Bewegen is essentieel om goed na te denken. Door niet te bewegen valt de frontale kwab in onze hersenen letterlijk in slaap, terwijl onze hersenen bij beweging juist worden geprikkeld."

3) Hoe fitter, hoe minder verzuim

"Verzuim hangt niet zozeer samen met leeftijd, maar meer met conditie. Dat blijkt uit onderzoek door en bij Siemens. Van de medewerkers ouder dan 40 jaar met een slechte conditie is het verzuim 50% hoger dan de groep met een goede conditie." 

4) Fitte collega's laten zich niet uit het veld slaan

Een goede conditie zorgt niet alleen aan de achterkant voor minder kosten, ook aan de voorkant wordt veel bereikt. Fitte medewerkers kunnen een stootje hebben en zijn weerbaar, kunnen beter met stress omgaan en zijn bevlogen. Medewerkers met een goed werkende frontale kwab, het hersengebied van de motivatie en het initiatief, zien kansen en gaan ervoor. Deze bevlogenheid resulteert in nieuw succes en nieuwe kansen. Is het resultaat er nog niet? Dan pakken ze met veel motivatie de draad snel weer op voor de volgende kans." 

Heb je interesse in dit aanbod? Laat een reactie achter op het forum. Foto's: Bibi Veth, tijdens de Nudge Leadership Challenge 2014.

Vriend van Nudge

Schreeuw het van de daken!