Sprouts & fashion op Strawberry Earth Fair

De Amsterdamse Tolhuistuin was afgelopen weekend omgetoverd tot een duurzaam walhalla: de Strawberry Earth Fair. Een paar impressies van nudgers Max, Merel en Josje.


  • Door

    Team Nudge

    16 oktober 2014

De Strawberry Earth Fair bood een veelzijdig programma vol duurzame mode, design, film, eten en een inhoudelijk gedeelte gericht op innovatie in de mode- en designindustrie. Het zijn dezelfde ingrediënten waarmee organisator Strawberry Earth online een groot publiek inspireert. Initiatiefnemer Mette te Velde: "We bewijzen dat het helemaal niet moeilijk is om duurzaam leven te combineren met humor, mooi design en kwaliteit. Door de creatieve industrie, Strawberry Earth partners en Strawberry Earth fans aan elkaar te verbinden, versnellen we de transitie naar een eerlijke, sociale en schone wereld."

Power to the Sprouts!

Merel en Josje lieten zich inspireren in de Power to the Sprouts workshop: "De dames van Cityplot namen ons mee in de wondere wereld van ‘sprouting’: zaadjes kiemen van bonen, groenten en noten. De producten worden gebruikt als basisingrediënt voor maaltijden. En een goede basis, want de ontkiemde groenten zitten vol met vitaminen, mineralen en proteïnen. Het enige wat je nodig hebt is een glazen potje, gaas, water en zaden (verkrijgbaar bij elke biologische supermarkt).

Sprouting is een erg leerzame en gezonde manier van je eigen eten verbouwen en het leert je bewust omgaan met je dagelijkse voedingsstoffen. Het werd ons al snel duidelijk dat je bijna elke soort van groenten, bonen, granen en noten kunt kiemen. Zo konden we kiemen van broccoli, alfalfa en amandelen proeven en ook de zelfgemaakte pesto met daarin ‘sprouts’ van verschillende noten en granen. Als je begint met de zaadjes te kiemen heb je binnen een paar dagen eetbare kiemen. Je doet ze ‘raw’ door je eten, of verwerkt ze verder in bijvoorbeeld soep of smoothies."

Ideaal tijdens de winter

"Sprouting is een onderdeel van ‘urban farming’: landbouw in the city, gewoon op je eigen balkon of in je keuken. Ook is sprouting een ideale winter activiteit, want voor het kiemproces is het juist belangrijk om geen direct zonlicht op de kiemen te krijgen. De workshop-informatie werd meteen omgezet in actie, want we mochten ons eigen potje met zaden maken en mee naar huis nemen. Vanaf deze week zijn wij dan ook de trotse eigenaar van onze eigen mini urban farm en ‘sprouten’ wij onze eigen broccoli!"

The Future of Fashion

Tijdens de fair debatteerden koplopers op het gebied van duurzame mode met het publiek over hoe de toekomst van de mode-industrie eruit zou moeten zien. Max zat in de zaal bij The Future of Fashion Talkshow: "Sustainable fashion was een van de hoofdthema's van de fair. En dat betekende eerst rondstruinen langs de standjes van vele mooie sustainable fashion merken, waaronder Toms, Kings of Indigo en Studio Jux. Daarna trapte Mette te Velde de talkshow af met de lancering van de Strawberry Earth Academy."

Scaling down? Clever care? Consumer awareness?

"Nieuwslezeres Simone Weimans leidde de interessante paneldiscussie over drie stellingen rond verduurzaming van de mode-industrie. Die verduurzaming is hard nodig ook, want de productie van katoen en leer is direct gelinkt aan ontbossingen. Dus kwam aan de orde of scaling down een optie is. Minder productie en consumptie heeft vanzelfsprekend positieve impact op het klimaat. Vanuit de industrie is dit ook een belangrijk issue: H&M vertelde dat er voor hun Conscious collection te weinig organisch geproduceerde katoen beschikbaar is om in de vraag te voorzien. Wat tegelijk ook een rol speelt is clever care: bijvoorbeeld minder de droger gebruiken. En hoe kunnen merken zorgen voor consumer awareness?"

Zomaar wat quotes vanuit het panel:
"We need less entertainment shopping. Get a hobby instead!"
"Fast fashion is catering for an addiction."
"Why not lower VAT on sustainable clothing to 6%?!"
"It should be the norm to have good cloths not the exception...."
"Sustainable fashion has an image problem"

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0