Na de speech van Al Gore: aan de slag!

Vriend van Nudge Pure Energie sponsorde de Nationale Conventie van Junior Chamber International Twente. Hun Vriendendienst: een ticket inclusief exclusieve lunch met keynote speaker Al Gore. Sander Haas van Vriend van Nudge Asito en nudger Wim van Dijk waren er bij in Enschede.


  • Door

    Team Nudge

    17 oktober 2014

Al Gore hield een gloedvol betoog van ruim anderhalf uur, beantwoordde vragen uit het publiek en maakte daarna tijdens een besloten lunch een praatje met de vip-gasten. In zijn verhaal belichtte de voormalige vice-president niet alleen de bedreigingen, maar ook de vele mondiale kansen en veranderingen die momenteel zichtbaar zijn. Zo rekende hij voor dat groene energie (zon en wind) binnen korte tijd in tientallen landen goedkoper voorhanden is dan de klassieke brandstoffen. Vervuilende kolen en gas hebben volgens Gore hun langste tijd gehad.

"Zeg het en kom met ideeën"

Sander Haas doet verslag: "Al Gore live zien, vanaf de eerste rij nog wel, kon ik niet voorbij laten gaan. Al vind ik zijn verhaal altijd vrij apocalyptisch. Ik ben meer van de positieve insteek. Gore heeft een nieuw boek geschreven, The Future, waar hij meer factoren bij betrekt dan alleen klimaatverandering. Zijn verhaal werd er completer van, al merk je dat zijn hart ligt bij het klimaat. Tijdens zijn verhaal bedacht ik me hoe ik zijn betoog om kon zetten in concrete acties. Het advies van Gore: 'als je ziet dat iets niet goed is, zeg het dan en kom met ideeën om het beter te maken. Ook al ben je maar één stem, je wordt gehoord.'"

Meet & greet

Voor nudger Wim van Dijk was het ticket van Raedthuys Pure Energie een buitenkans: "Het was heel bijzonder om als VIP uitgenodigd te zijn en tussen duurzaam ondernemers en kopstukken uit de duurzame wereld rond te lopen. Een aantal van deze mensen wilde ik al langer graag een keer ontmoeten, dat was dus een onverwacht genoegen." Wim wist enkele vragen te stellen aan Al Gore. Zo vroeg hij hem naar zijn mening over de waterstofgas-economie. "Al Gore vindt dit een zeer interessante technologie mits de waterstof met duurzame bronnen wordt opgewekt. Dit ben ik zeker met hem eens en ik weet dat er in Amerika initiatieven worden ontplooid. Ook Apple, waar Al Gore commissaris is, maakt gebruik van brandstofcellen om datacenters aan te sturen en hebben een patent op brandstofcellen die de laptops van stroom kunnen voorzien. Dit is nog niet in productie genomen."

Blijven dromen

Later op de middag kreeg Sander nog een extra zetje van Ruud Koornstra: "Als iemand je zegt dat je niet moet dromen, dat je met beide benen op de grond moet blijven staan; vraag diegene dan eens om een stapje naar voren te zetten met beide benen op de grond. Dat kan niet. Zolang je met beide benen op de grond blijft staan, is er geen vooruitgang. 'I have a strategy', zou minder mensen geïnspireerd hebben dan 'I have a dream.'"

En dan: aan de slag

Het sluit aan bij Sanders eigen visie: "Je krijgt duurzaamheid niet bij de grote massa met een sense of urgency. Je moet een sense of excitement creëeren. Het moet gaaf zijn, cool, stoer, mooi, inspirerend. Je moet intrinsieke motivatie realiseren. Mijn collega verwoordde het mooi: als je wilt dat een man een schip bouwt, geef hem dan geen hout, maar laat hem verlangen naar de zee. De conclusie van een dag Gore en Koornstra is voor mij dan ook: blijven dromen. Maar kom tegelijk in beweging en zorg er voor dat je droom werkelijkheid wordt. Jij. Niet anderen, niet de overheid. Jij. En ik dus. Ik ga aan de slag! Tschüss!"

Vriend van Nudge

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0