Bewaar je tennisballen onder druk

"Ik vind het zo zonde dat ik maar een paar weken met mijn tennisballen kan doen voordat ze zacht zijn", postte Ariane als Idee. Haar oproep leverde veel reacties op. Victor testte de Tennisball Saver.


  • Door

    Hansje Huson

    22 oktober 2014

'New balls, please!' - op Wimbledon krijgen de spelers tijdens hun wedstrijd al regelmatig verse ballen. Maar ook als je zo nu en dan op de baan staat, moet je tennisballen regelmatig vervangen - ook al zien ze er nog gloednieuw uit. Met zachte ballen blijven tennissen, vergroot de kans op blessures. Jaarlijks worden in Nederland dan ook miljoenen tennisballen afgedankt.

Bewaar je ballen onder druk

In de blikken die je koopt, zijn de ballen onder druk verpakt. Buiten het blik worden ze onvermijdelijk zachter, omdat het rubber poreus is. De oplossing ligt dus voor de hand: zorg dat je ze ook weer onder druk bewaart. Victor ging op zoek. Hij vond de Tennisball Saver, een kunststof bus met retro-design, die uit twee delen bestaat. Het concept is even simpel als ingenieus.

Door de twee delen in elkaar te schroeven, bouw je overdruk op. Zo houd je drie ballen onder dezelfde druk als in het originele blik en houd je de ballen veel langer 'vers'. Op de website staat beschreven hoe je kunt testen of je tennisballen nog goed op druk zijn. Als je de ballen van 2,50 meter hoogte laat vallen, moeten ze tot zo'n 1,35 meter hoogte stuiteren.

Enthousiaste reviews

Op internet krijgt de Tennisball Saver veel positieve reviews, zoals: "Als coach sta ik 5-7 uur op de baan, zes dagen per week. Normaal gesproken vervang ik mijn ballen binnen twee dagen. Nu gaan ze tot wel vijf dagen mee." Victor kocht de Tennisball Saver via Marktplaats voor 5 euro per stuk exclusief verzendkosten. "De kokers voelen stevig aan en sluiten goed af. Ik snap echt niet waarom ze in Nederland niet in de winkel en bij verenigingen te koop zijn!" Ook nudger Wubbe heeft goede ervaringen met zo'n systeem: "Ik bewaar de ballen onder druk. Ze gaan dan veel langer mee. Dat is echt een product van deze tijd. Vreemd dat ze niet meer geleverd worden."

Zachte tennisballen weer 'opfrissen'

De leverancier claimt zelfs dat je zachte ballen weer op de juiste druk kunt terugbrengen. Je moet ze dan 4-8 weken in de Tennisball Saver bewaren. Victor is het gaan testen en vertelt over de resultaten: "Ik heb van elke bal de stuiterhoogte gemeten en op de bal zelf genoteerd. Zes ballen hebben zes weken lang in twee Tennisball Savers gezeten. Gemiddeld zijn ze 9 cm hoger gaan stuiteren. Ter controle heb ik ook twee ballen in een gewoon blik bewaard. Die hadden een 3 cm lagere stuiterhoogte dan voorheen. Het lijkt er dus inderdaad op dat de ballen er harder van worden." Wubbe tipt nog een professioneel tennisballen-onder-druk-systeem voor tennisleraren en verenigingen. De leverancier claimt dat deze Green Tennis Machines een hoeveelheid van 150-400 zachte ballen binnen drie dagen weer terug op druk brengen.

Allerlei suggesties voor hergebruik

Veel nudgers suggereerden oplossingen voor hergebruik. Honden en kinderen beleven nog veel plezier aan afgedankte ballen, dus geef ze aan (mensen met) honden, aan het asiel of de uitlaatservice, aan scholen en kinderdagverblijven. Ook in het huishouden zijn er slimme toepassingen. Een opengesneden tennisbal is een handig hulpje om makkelijk flessen en potten open te draaien. Of je gebruikt hem als ludiek ophanghaakje voor sleutels of theedoeken. Strepen van schoenen op een marmoleum/linoleum vloer kun je heel goed verwijderen met een tennisbal, leerde Erik tijdens een vakantiebaan bij een schoonmaakbedrijf. Pieter stopt oude ballen in de wasdroger. "De wasdroger is natuurlijk niet zo duurzaam, maar de ballen zorgen ervoor dat de warme lucht beter tussen de was door geblazen kan worden. Daardoor droogt de was sneller cq beter, met name bij lakens."

  

Een roeivereniging gebruikt oude tennisballen in het botenhuis: "De opengesneden ballen worden met elastiek vastgemaakt om de riggers van de boot te beschermen." Annet zag op een camping dat je halve tennisballen over de haringen van je tent kunt plaatsen. "Zo vallen ze beter op en struikel je er minder snel over." Jeanine gebruikt tennisballen in haar massageworkshops. "Je kunt jezelf heel goed masseren met een tennisbal. Daar zijn verschillende technieken voor. Mijn cursisten zijn altijd op zoek naar zachte tennisballen. Nieuwe zijn te hard, dus tweedehands is juist een voorwaarde."

Cradle to cradle?

Nudger Bert noemt alle hergebruiksuggesties lapmiddelen. "De oplossing is een cradle to cradle tennisbal en een inzamelingsstructuur die het rubber uit de ballen hergebruikt voor nieuwe ballen." Of cradle to cradle überhaupt mogelijk is, is echter niet duidelijk. Dietrik vertelt dat het rubber van de tennisbal niet kan worden hergebruikt om opnieuw tennisballen van te maken. "Het materiaal zou wel kunnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld de productie van asfalt. Dit is echter zo'n laagwaardige toepassing dat de kosten van inzameling erg hoog zijn ten opzichte van de te verwachten opbrengst." Een langere levensduur en meer hergebruik van oude ballen is wel de moeite waard. De Warwick Business School onderzocht de toeleveringsketen van Wimbledon-tennisballen. Die beslaat in totaal meer dan 81.000 kilometer. “Het is een van de langste reizen die ik een product ooit heb zien maken.” vertelt projectleider Mark Johnson. Vanuit vier continenten komen de materialen naar de fabriek in de Filipijnen. Tenslotte reist de bal dan nog 11.000 kilometer naar het Centre Court.

Vriend van Nudge Duurzaam Verenigen zette de Tennisball Saver inmiddels op hun Duurzame Menukaart, waarmee ze sportverenigingen helpen verduurzamen.

Op onze Ideeënpagina lees je de vraag van Ariane, met alle reacties van nudgers.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Tess Doucet 28 april 2015

Mijn man gaat nu de pressureball.com proberen... Als die werkt als geadverteerd, hoeft hij veel minder nieuwe ballen te kopen!!

Stefan Niesten 19 september 2016

Oudetennisballen.com probeert meer duurzaamheid in de tennissport te creëren. Wij geven al duizenden tennisballen buiten de tennissport een tweede leven, maar met de Tennisballsaver en de Tuboplus hopen wij meer duurzaamheid te kunnen creëren in de tennissport.

Pressureball hebben wij trouwens ook geprobeerd en de ervaring is positief. Echter is het systeem van de pressureball minder gebruiksvriendelijk dan de Tennisballsaver en de Tuboplus.