Massale aandacht voor Solar Freezer

Hij werd massaal bezocht, onze blog over de Solar Freezer. Ook tientallen andere media besteedden aandacht aan het nieuwe concept dat een alternatief biedt voor verwarming met gas.


  • Door

    Hansje Huson

    5 november 2014

Het Tubantia-artikel werd al 550.000 keer gelezen - het bestgelezen bericht ooit in de statistieken van de krant. De gebroeders Wolters ontvingen al duizenden reacties en aanvragen in hun mailbox. En ze wonnen bovendien de Jan Terlouw Innovatieprijs.

Korte video

Ook onze blog leidde tot flink wat reacties en vragen van nudgers. De Solar Freezer is een combinatie van zonnecollectoren, warmtepomp en waterbufferzak. Maar hoe werkt het systeem nou precies? Een korte video op de Facebook-pagina geeft een nadere beschrijving van het systeem.

Verwarming op lage temperatuur

Duidelijk is inmiddels dat het systeem niet in elk huis toepasbaar is. De Solar Freezer werkt in combinatie met vloerverwarming of een verwarming met lage-temperatuur-radiatoren. De warmtepomp zorgt wel voor een stijging van het elektriciteitsverbruik. "Klopt", bevestigt Solar Solutions Worldwide, "maar het is niet meer dan 1500 kWh. Want we maken gebruik van een slimme modulaire warmtepomp." Meer informatie is ook te lezen in het artikel van Vincent Dekker in Trouw.

Varianten op de markt

In afwachting van een nadere specificatie van het systeem ontstond op het Tweakers-forum over duurzame energie alvast een uitgebreide discussie over de opzet van het systeem en de haalbaarheid van de claims. Daar wees men ook op het feit dat dergelijke systemen in Duitsland al op de markt zijn. Zo realiseert bijvoorbeeld het bedrijf SolarEis in Nederland installaties die op vergelijkbare principes zijn gebaseerd: een combinatie van zon, lucht, aardwarmte, water en ijs. Het systeem van SurfacePower maakt gebruik van daglicht en nanotechnologie en claimt een nog veel hogere efficiëntie. De gebroeders Wolters stellen dat hun systeem innovatieve verbeteringen bevat. Voorlopig moeten we wachten op nadere specificaties en op de uitkomsten van de gebruikstest komende winter. Ondertussen zoeken de broers alvast naar financiering.

Op de hoogte blijven

Wil je graag op de hoogte blijven of meer weten over dit innovatieve concept? Op de Facebook-pagina van Solar Solutions Worldwide vind je regelmatig nieuwe updates. Tubantia besteedt de komende maanden wekelijks aandacht aan de de ontwikkeling van de Solar Freezer in hun item Tubantia.nl/RouteSuc6.

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 0