Bouwsector gaat bestaande woningen energieneutraal renoveren

Op grote schaal renoveren naar energieneutrale woningen, dat is de ambitie van een innovatieve kopgroep in de bouwsector. En ze maken het waar – niet alleen voor nieuwbouw, maar juist ook voor bestaande huurwoningen én particuliere koophuizen. Met een slim financieringsmodel hoef je geen spaargeld te investeren en je woonlasten blijven gelijk.


  • Door

    Hansje Huson

    6 november 2014

Jaarlijks betalen we in Nederland 13 miljard euro aan energiekosten voor koop- en huurwoningen. Dit enorme bedrag kunnen we ook investeren in renovatie om woningen energieneutraal te maken. Dat verlaagt de CO2-uitstoot aanzienlijk, het maakt ons minder afhankelijk van fossiele brandstoffen én ons wooncomfort gaat fors omhoog. 

Door slim, snel en grootschalig te renoveren, worden de kosten zo laag mogelijk gehouden. Huiseigenaren financieren de verbouwing met hun spaargeld of ze gaan een speciaal soort hypotheek aan. Hun maandlasten blijven gelijk, want met het bedrag dat ze eerst aan energie besteedden, lossen ze nu hun lening af.

Brede samenwerking

Eind september tekenden banken, bouwers, garantie-instituten, makelaar-taxateurs, gemeenten, provincies, energiecoöperaties en nog vele andere partijen de deal Stroomversnelling Koopwoningen. In totaal zijn meer dan 175 partijen bij deze samenwerking betrokken. In de pilotfase tot eind 2015 worden 100 woningen verbouwd om de aanpak te optimaliseren. Tegelijkertijd wordt verder gewerkt aan prestatiecontracten en financieringsmogelijkheden. Vanaf 2016 zijn de renovaties te koop - in de vorm van alles-in-één-pakketten.

Wat houdt de renovatie in?

De renovatie die de woningen krijgen worden supersnel uitgevoerd. Het grote verschil met een ‘normale’ renovatie is dat bijna alles vooraf wordt geproduceerd. Nog slechts 5% van het werk wordt uitgevoerd bij het huis zelf, de rest gebeurt in de fabriek. Het huis krijgt een nieuwe gevel en een nieuw dak met hele hoge isolatiewaarden. Ook de technische installaties worden vernieuwd. De nieuwe daken hebben zonnepanelen. Een warmtepomp gebruikt warmte uit de lucht om de woning te verwarmen. Vaak heeft het huis na renovatie geen gasaansluiting meer. Meestal is de hele energievoorziening elektrisch, op basis van natuurlijke bronnen. Daarbij kan het handig zijn om over te stappen op gelijkstroom. Meer informatie vind je op de website StroomversnellingKoopwoningen

Enthousiasme bij huiseigenaren

Een groot deel van de 1,8 miljoen Nederlandse rijtjeshuizen uit de periode 1950-1980 kan op deze manier gerenoveerd worden. Ongeveer 70% is particulier eigendom. Het enthousiasme onder huiseigenaren blijkt groot. Eenderde wil graag zo’n aanbod ontvangen en zo’n 10% wil nog dit jaar aan de slag. Dat blijkt uit onderzoek van Energiesprong, het meerjarige innovatieprogramma voor energieneutrale bouw, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Via de campagne Ons huis verdient het geeft Energiesprong huiseigenaren de kans om te laten weten dat zij energieneutraal willen wonen. Al bijna 4.000 mensen steunden de actie.

Ook 110.000 huurwoningen energieneutraal

Halverwege 2013 werd al de deal Stroomversnelling Huurwoningen gesloten. Een groep woningcorporaties en bouwbedrijven kwam overeen om 111.000 woningen te renoveren tot energieneutraal, met name grote aantallen rijtjeswoningen uit de jaren 1950-1970. Door de grote aantallen van de corporaties kunnen de bouwers investeren in de innovaties die nodig zijn om de ambitieuze prijs en kwaliteit te realiseren. Door het bouwproces te industrialiseren - zoals bijvoorbeeld in de auto-industrie - kan de kwaliteit van de woning flink worden verbeterd tegen lagere kosten.

Renovatiewinkels

In steeds meer speciale renovatiewinkels kun je een kant-en-klare verbouwing naar energieneutraal kopen. Nu al kun je terecht in het Energie Bespaar Huis in Westervoort, het Centrum voor Duurzaam Renoveren in Amersfoort, De Duurzaam Winkel in Vlaardingen, de Woon Wijzer Winkel ICDuBo in Rotterdam, Revaplan Zero in Beesel, De Witte Roos in Delft en Reimarkt in Enschede. 

Wil je nog meer inspiratie?

Op de site huisvolenergie.nl vertellen meer dan honderd pioniers het verhaal over hun energieneutrale huizen. Op de site woningconcepten vind je allerlei uitgewerkte renovatieconcepten en kun je kijken wat in jouw situatie van toepassing zou zijn.

Via Facebook.com/onshuisverdienthet blijf je op de hoogte van de actuele ontwikkelingen. Ook op televisie wordt er aandacht aan besteed via Ons Huis Verdient Het TV - dit najaar acht zondagen om 16.30 uur op RTL4.

 

 

Schreeuw het van de daken!