Situationeel leiderschap: Duurzaam van situatie tot situatie

Tijdens de Nudge Leadership Challenge 2015 worden jonge professionals uitgedaagd op het gebied van duurzaamheid en leiderschap. Steeds meer bedrijven gaan inzien dat het belangrijk is om met duurzaamheid aan de slag te gaan. De manier waarop we werken zal hierdoor veranderen en een leiderschapsstijl die hierbij aansluit is situationeel leiderschap.


  • Door

    Lisette Heijmeijer

    6 november 2014

Situationeel leiderschap 

Is duurzaamheid toe te passen in iedere situatie?

De jonge professionals van nu zijn de leiders van de toekomst. Wanneer we deze professionals een goede basis mee kunnen geven gericht op vertrouwen, binding, betrokkenheid en verantwoordelijkheid creëren we sterke leiders. Bij situationeel leiderschap staat het niveau van ontwikkeling van de werknemer centraal. Welke stijl er gekozen wordt hangt af van het op dat moment waarneembare gedrag van de werknemer. Dit maakt situationeel leiderschap situatie afhankelijk en dus flexibel. Hersey en Blanchard beschrijven de theorie van situationeel leiderschap in een model die bestaat uit vier stijlen: ondersteunen, begeleiden, delegeren en leiden. Het is mogelijk dat er bij dezelfde werknemer meerdere van de vier stijlen van situationeel leiderschap worden toegepast, afhankelijk van de situatie waarin de werknemer zich bevindt.

situationeel-leiderschap-NLC

Situationeel leiderschap: duurzaam van situatie tot situatie

Voor iedere situatie is het mogelijk de leiderschapsstijl aan te passen, maar hoe zorg je er voor dat deze ook duurzaam is? Wat naar voren komt als we het hebben over situationeel leiderschap is dat er in elk geval op een ‘duurzame’ manier met de werknemer wordt omgegaan. De leider kijkt naar de vakbekwaamheid van de betrokken werknemer en past hier de stijl van leiding geven op aan. Een beginnende werknemer heeft nu eenmaal meer sturing nodig dan een ervaren werknemer. Jouw gedrag als leidinggevende zorgt ervoor dat het gedrag van de werknemer leidt tot resultaten die jij graag wil zien.

Situationeel leiderschap: 2.0 de toekomst

Belangrijke onderdelen van de Nudge Leadership Challenge 2015 zijn competenties en leiderschapsstijlen. Situationeel leiderschap springt hieruit naar voren. De basis voor deze stijl is de relatie tussen de competenties van de werknemer en de stijl van leiding geven. Hoe passen we deze stijl van leiding geven toe in combinatie met duurzaamheid?

situationeel-leiderschap-zelfreflectie

Praat mee over situationeel leiderschap!

Weet jij voor iedere situatie een duurzame oplossing? Durf jij jouw mening te geven over de ‘hot topics’ leiderschap en duurzaamheid? Meld je dan nu aan voor de Nudge Leadership Challenge 2015 en ga de uitdaging aan met andere toekomstige leiders in duurzaamheid. Meer weten? Vraag direct de brochure aan!

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0