Bamboefiets levert gespreksstof op

Lisette fietste een week op een bamboefiets. Een week vol spontane ontmoetingen. Ze ziet een nieuw gat in de markt: transportfietsen van bamboe.


  • Door

    Team Nudge

    7 november 2014

"Begin augustus. Net terug van vakantie. Weer wennen aan de stad na een paar weken op de hei. Bedenken hoe fijn het is, dat Nederland een echt fietsland is. De terugreis via de periferie van Parijs viel niet mee. En dan ben je na die weken van radiostilte weer je mailbox aan het opruimen en valt je oog op een tekst in de nieuwsbrief van Nudge. Geïnteresseerden kunnen een week lang een bamboefiets lenen. Wat een goed idee!

Alles op de fiets

Ik woon in Oudwijk in Utrecht. Ik werk in Rijnsweerd. Ik doe alles op de fiets. Mijn man en ik hebben niet eens een auto. Waarom zouden we? Dus zo’n bamboefiets lijkt me wel een leuk idee. En dit is ook echt een wijk met een aantal drukke fietsverkeerspunten. Dat gaat vast gespreksstof opleveren.

Überhip en superstrak

Ik stel me een soort meccano-bouwpakket voor, en dan van bamboe. Gek om dan een überhippe, strakke wit-met-bamboe fiets in m’n handen gedrukt te krijgen. Voor- en achterkant zijn prachtig wit, er zit een rekje op en het frame is verder van bamboe. De verbindingsstukken lijken omwonden met vezels en alles is superstrak afgelakt. Leren zadel, leren handvaten en een reclamebordje dat met leren riempjes in het frame hangt. Wat een pronkstuk! Onder de indruk van al dit moois vraag ik voorzichtig wat deze fiets kost...

Even tegen het bamboe kloppen

Ik ben niet de enige die onder de indruk is. Al tijdens m’n eerste ritje (in de regen..), word ik aangesproken door een oudere man bij het stoplicht. Zelf fietsend op een hippe hybride schat ik ‘m in als een kenner. En net als alle andere spontane ontmoetingen die deze fiets me oplevert, wil hij voelen hoe stevig de verbindingen zijn. Even tegen het bamboe kloppen. Vragen hoe ik er aan kom.

Fijn en stevig

Ik heb me er op dat moment nog helemaal niet in verdiept. Dus ik weet nog niet te vertellen dat de bamboe duurzaam geproduceerd wordt door mensen die er een eerlijke prijs voor krijgen. Ik weet ook nog niet te vertellen dat deze fietsen handgemaakt worden. Er komt nagenoeg geen elektrisch apparaat aan te pas. Wel kan ik vertellen dat de fiets heel fijn rijdt. De fiets oogt heel smal en fijntjes, maar rijdt stevig en ik heb er tijdens het fietsen geen twijfel over dat deze fiets best wat kan hebben. Da’s mooi, want ik ben niet de kleinste...

Een gat in de markt?

De fiets is lekker licht en ik kan heerlijk meters maken. Enthousiast fiets ik zo mijn week door met veel bekijks en aanspraak. En google ik er op los om te zien of er bamboefietsen model transportfiets te vinden zijn, met dikke banden en een frame waar 2 kinderen en een boodschappentas bij op kunnen. Dat is nu nog echt een gat in de markt. De kids op de school van mijn zoon waren namelijk niet bij mijn fiets weg te krijgen..."


Wil je ook een keer een bamboefiets proberen? Je leest er meer over bij Vriend van Nudge EerlijkeKansen!

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 1

ferry star 8 juli 2015

Ziet er prachtig uit ben benieuwd of er ook een racefiets van gemaakt kan worden en dan inzetten bij de Tour betere reclame kan je niet hebben.