Den Haag maakt werk van stadslandbouw

Stadslandbouw: Den Haag gaat er als eerste gemeente serieus werk van maken. Op het dak van een voormalige Philips-fabriek in Den Haag komt een groentekas van 1.200 vierkante meter. Op de 6de verdieping wordt een indoor visboerderij gebouwd.


  • Door

    Hansje Huson

    13 november 2014

Het is de eerste stap in de ambitieuze stadslandbouwplannen van de gemeente Den Haag, die in 2040 klimaatneutraal wil zijn. Tegelijkertijd wil de gemeente met dit soort initiatieven de kantorenleegstand terugdringen.

Grootste in Europa

Het fabriekspand De Schilde staat nu grotendeels leeg. Architectenbureau Space&Matter maakte een ontwerp. In het gebouw zijn nu twee etages van elk 1.500 m² bestemd voor stadslandbouw. In de kas op het dak worden exclusieve groenten geteeld. Verder staat er een indoor visboerderij van 300 m² gepland, en een high-tech teeltfaciliteit van 250 m² waarin gebruik wordt gemaakt van hydroponics en LED-verlichting. Met een totale geplande investering van 2.6 miljoen euro wordt De Schilde de grootste commerciële stedelijke voedselproductievoorziening van Europa.

Samenwerking met Westland

Urban Farming heeft vanaf het begin aansluiting gezocht bij koplopers uit het Westland, zoals Certhon, Koppert, Priva en Rijk Zwaan. Ook Philips, dat zich bezighoudt met speciale LED-verlichting voor tuinbouw, is betrokken. Het project zet zo ook de Nederlandse tuinbouwsector in de etalage. Verschillende investeerders hebben zich al aan het project gecommitteerd. Naar verwachting is in januari 2015 de financiering volledig rond. De gemeente komt de ondernemers tegemoet met een aantrekkelijke huurprijs en biedt praktische ondersteuning bij de realisering van het project.

Tegen kantorenleegstand

Ongeveer 11 procent van de Haagse kantoren staat leeg. De gemeente ziet stadslandbouw als een van de opties om panden weer een zinvolle bestemming te geven. Met zijn versterkte vloeren is De Schilde er perfect geschikt voor. Op de begane grond is ruimte beschikbaar voor horeca of een winkel. Zo kan het stadslandbouw-initiatief ook een functie gaan vervullen in de buurt. Het Zwitserse Urban Farmers was een van de winnaars van de business challenge die de gemeente in 2013 uitschreef.

 

Meer informatie over dit project lees je in het persbericht van de gemeente Den Haag, op de website van Urban Farmers en op de website stadslandbouwdenhaag.nl.

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0