Duurzame kookworkshop: kip, patat en appelmoes - maar dan anders

Vrijdag 7 november verzamelde een groep nudgers zich in Nijkerk. Daar organiseerden Het Pluimhuis, Bio+ en beebox een kookworkshop. Op het menu: kip, patat en appelmoes. Maar dan net even anders. De kip werd vervangen door leghaan en er werd gekookt met uitsluitend verantwoorde en eerlijke producten. Deelnemer Bas vertelt over de avond.


  • Door

    Team Nudge

    24 november 2014

"Zo’n 15 enthousiaste nudgers hebben zich aangemeld voor deze workshop - een groep van allerlei pluimage. Man, vrouw, jong en wat ouder. Van IT’er tot bakker. Diëtiste en kok Meyke Mulder deelt de groepen in en deelt de recepten uit. Mooi om te zien hoe de taken verdeeld worden en het kookbloed begint te stromen. Er wordt enthousiast (samen)gewerkt alsof het een professionele keuken betaamt. Binnen een mum van tijd zijn de haantjes gekruid en ingesmeerd, de sla gewassen en de patatten gesneden. Geroutineerd wordt er mayonaise geklopt en geroerd, ook al is het pas de eerste keer. Naast een gezamenlijke passie voor koken, zijn we ook allemaal nudgers. Dus wisselen we mooie verhalen uit over projecten waar iedereen mee bezig is - als dagelijks werk of in de avonduren. Mooi om deze verhalen te horen en te netwerken!

 

Haantjes uit een scharrelstal

Ondertussen weten we nog vrij weinig over de producten waar we mee werken. Hoog tijd hier meer over te horen. De haantjes waar we mee hebben gekookt komen van Het Pluimhuis. Ruud Zanders van Het Pluimhuis richt zich volledig op het grootbrengen van leghanen. Omdat leghanen nu eenmaal geen eieren leggen, beschouwt de legkippen-industrie ze als waardeloos en laat ze vermalen tot veevoer. Op dit moment houdt Het Pluimhuis ze in een royale scharrelstal. In de toekomst zal er ook een uitloop gerealiseerd worden.

Groente en fruit uit de buurt

De benodigde groenten en fruit voor het menu komen van beebox. De aardappelen voor de frieten, de appels voor de appelmoes, de peren voor de tarte tartin en de salade-ingrediënten. Bart van beebox Utrecht vertelde vol passie over de filosofie van beebox en de ingrediënten. Beebox werkt uitsluitend met biologische leveranciers uit de buurt en met lokale distributeurs. Zo worden er geen onnodige kilometers gemaakt om het eten bij de klanten te krijgen.

Bio+ in de supermarkt

Gastheer Bio+ heeft in haar pand in Nijkerk een goed uitgeruste kookstudio waar wij voor deze gelegenheid dankbaar gebruik van hebben gemaakt. Henk Gerbers van Bio+ vertelt over de filosofie van Bio+. Bio+ wil biologische producten beschikbaar maken voor de consument zonder dat deze er voor om hoeven te rijden. Dus gewoon in de schappen van hun vertrouwde supermarkt. Door gebruik te maken van partners die al leveren aan de betreffende winkels, kan er ook bespaard worden op distributie. Door gebruik te maken van een aantal hoofdlijnen en met partners die het werk op zich nemen, kan Bio+ een hele kleine organisatie blijven. Best opmerkelijk voor een merk die in meerdere segmenten zich in de top 10 bevindt.

Dankzij de warenkennis en regie van chef Meyke zijn alle gerechten gelijktijdig klaar! We kunnen aan tafel! Vergezeld met een bio sapje, Bio+ wijn of bier van De Leckere genieten we van de gezamenlijk bereide maaltijd."

 

Foto's: Suzan Visser

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0