Geschoolde daklozen op kamers bij eenzame Amsterdammers

Je verwacht het niet, maar er zijn in Nederland tientallen thuis- en daklozen zonder psychische problemen of verslaving. Sommigen zijn zelfs hoogopgeleid. De Regenboog Groep ontwikkelde het project Onder De Pannen, dat voor hoogopgeleide daklozen onderdak bij eenzame Amsterdammers regelt. Twee vliegen in één klap!


  • Door

    Team Nudge

    24 november 2014

Een scheiding, het verlies van je baan, schulden, het zijn allemaal redenen die kunnen zorgen dat je het dak boven je hoofd verliest. En voor reguliere daklozenopvang kom je niet in aanmerking zonder stevig psychisch probleem of verslaving.

Per jaar worden 1500 mensen dakloos in Amsterdam en volgens Hans Wijnands, directeur van de Regenboog Groep, behoort 90% hiervan tot de groep hoogopgeleide daklozen. Vaak kan men onderdak vinden bij familie of vrienden, maar er zijn mensen zonder sociaal vangnet. Want ja: Amsterdamse huurprijzen zijn debiel hoog en met de wachtlijsten voor sociale woningen vindt men niet snel iets nieuws.

Zonder woonadres om je op te registreren kun je geen uitkering aanvragen. En wat zal een HR-manager raar opkijken als je bij je sollicitatie aangeeft dat je dakloos bent… Zonder adres, geen geld; vrij ongemakkelijke situatie.

Het project Onder De Pannen verbindt twee problemen met elkaar: hoogopgeleide daklozen en eenzame Amsterdammers. Want hebben deze einzelgängers een kamer vrij in huis, dan kunnen ze deze beschikbaar stellen aan een hoogopgeleide dakloze. Gezellig!

De dakloze en verhuurder zullen niet à la relatieplanet.nl aan elkaar gekoppeld worden. Beiden moeten een intakegeprek doen en een screening ondergaan. Aan de hand hiervan worden vervolgens matches gemaakt.

Door de daklozen op kamers te laten gaan wordt ze de mogelijkheid gegeven hun eigen plek te hebben, op zoek te gaan naar een baan en hun leven weer op te bouwen. Ook wordt de kans dat hoogopgeleide daklozen in aanraking komen met de probleemgevallen op straat kleiner.

De gemeente Amsterdam en het DWI staan positief tegenover het initiatief. Maar zijn er genoeg eenzame opvangende Amsterdammers? EenVandaag sprak met Hans Wijnands en Floris (31, dakloze met een HBO-diploma).

 

whocares logoDit artikel van Sophie Rijkmans verscheen eerder op de blog van Whocares. Whocares zoekt elke dag naar verschilmakers. Op hun blog verzamelen ze de meest inspirerende en creatieve initiatieven van mensen die elkaar helpen. Ze schrijven over slimme ideeën en hartverwarmende acties, maar vooral over de personen erachter: gewone burgers, entrepreneurs, wetenschappers, kunstenaars en andere ondernemende mensen die de handen uit de mouwen steken en écht iets doen. Whocares is een initiatief van humanitaire organisatie CARE Nederland.   

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0