Balkonton: groene kringloop in het klein

Tuinieren en composteren op een heel klein oppervlak - dat kan met de Balkonton. Initiatiefnemers Ireen en Hans organiseren workhops waarin je er in een paar uurtjes zelf eentje maakt. Een aanrader, vertelt Hansje, zelf enthousiast groentekweker.


  • Door

    Hansje Huson

    25 november 2014

"De Balkonton is een ruimtebesparende mini-moestuin en compostvat tegelijkertijd. Een ton op pootjes met in het midden een wormen-compostbuis. Op een oppervlak van minder dan een twee stoeptegels kweek je 20 planten en composteer je je eigen GFT. Zoals de naam al zegt: zelfs op een klein balkonnetje kun je zo je eigen groente en fruit kweken. Maar ook in de tuin is het een reuze handige aanwinst - zeker als je net als ik voortdurend vecht tegen een leger slakken. Koperdraad of kopertape strak om de poten wikkelen en veilig zijn je vers verspeende slaplantjes.. (dat hoop ik althans)."

Hoe werkt het?

Binnen in de Balkonton zit een geperforeerde buis waar je je groente- en fruitafval in stopt. Compostwormen zetten het om in supervruchtbare wormencompost. Via de gaten in de compostbuis kruipen de wormen door de hele ton. Zo houden ze de aarde los en verspreiden ze een deel van de compost. Als het systeem goed draait, heb je dus geen extra mest nodig en hoef je niet elk seizoen de grond in de ton te verversen.

Zelf maken?

"Net als Ireen was ik een paar jaar geleden de Garden Tower op internet tegengekomen. Ik was meteen enthousiast over het concept. Na een succesvolle crowdfunding kwam hij op de markt, maar alleen in de VS. Jammer.. Als ervaren klusser had ik al wat zitten broeden op de vraag hoe je zo'n ding zelf zou kunnen maken. Dat is nog niet zo simpel. Hoe maak je die sleuven in de ton? Hoe zit die compostbuis nou eigenlijk bevestigd? Kortom, het was bij een beetje plannen maken gebleven. Ireen en Hans gingen een paar stappen verder: ze deden het denkwerk, zochten het meest geschikte materiaal en testten het uitgebreid uit. Het resultaat: een workshop waar je in een uurtje of drie een complete Balkonton in elkaar zet. Een aanrader! Ook voor ervaren klussers, trouwens. Het handigste gereedschap ligt klaar, je wordt gewaarschuwd voor de valkuilen bij het monteren, je hoort alle slimme truukjes en elke bout ligt voor het grijpen. En je krijgt een bakje compostwormen mee naar huis."

Workshops op locatie 

Ireen en Hans willen het stadstuinieren met de Balkonton nu overal in Nederland introduceren. Op oneplanetcrowd loopt een crowdfundingcampagne waarmee ze een mobiele werkplaats willen financieren. Zodat ze vanaf komend voorjaar door heel Nederland workshops op locatie kunnen geven. Je doet mee door je aan te melden voor een workshop. Of door een doe-het-zelf-pakket te bestellen. "We hebben nu al 8 locaties die graag helpen om een workshop in hun woonplaats vol te krijgen", vertelt Ireen. "Nieuwe locaties kunnen zich tijdens de hele campagne aanmelden." Op www.balkonton.nl zie je wanneer er een workshop bij jou in de buurt gepland staat. Vanaf februari kun je in de webshop ook een kant-en-klare Balkonton kopen.

 

 

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 4

Geert van der Linden 27 november 2014

Gaaf concept! Zou het ook helpen om wormen te laten leven in de ton?

Ireen Laarakker 1 december 2014

Leuk stuk, als aanvulling kan ik nog melden dat je via de crowdfundcampagne op oneplanetcrowd.ncom ook gewoon een kant en klare ton kunt bestellen, en wel 10 tot 20 % goedkoper dan hij straks in de winkel wordt. Hoe eerder je bestelt, hoe groter de korting. De levering vindt wel pas plaats na afloop van de crowdfundcampage (5 februari).

Anonymous 2 december 2014

Op 11 maart geeft Ireen een workshop Balkonton op het hoofdkwartier van Toffe Tuintjes aan de Edisonstraat 55 te Roosendaal!

Harmke van Dam 16 januari 2016

Mooi concept! Dat van die koperdraad zou ik echter achterwege laten. Koper is niet alleen voor slakken giftig, maar ook voor wormen en micro-organismen in bodem en water. En via het regenwater spoelt het ook naar andere plekken. Als het via de riolering in de zuiveringsinstallaties komt wordt het er ook maar zeer ten delen uitgehaald. Het is dus een probleem dat zich in het milieu ophoopt en in grotere concentraties ook voor andere dieren en planten schadelijk is. Daar zitten we niet op te wachten.